17 Temmuz 2016 Pazar

YALNIZLIĞA ÇARE BULUNDU



YALNIZLIĞA ÇARE BULUNDU

(Playing With Matches)

Suri Rosen

2014

Çeviren: Şafak Tahmaz

Parodi Yayınları

1. Baskı - Ocak 2015

270 sayfa


Amerikan sinema endüstrisi bunun filmini yapmadı mı? Çok Amerikan işi bir hikaye. Buram buram ikinci sınıf Amerikan romantik komedi filmi tadında.

*

Rain, otobüste tanışıp arkadaş olduğu Tamara'yla bir adamı tanıştırır. Tamara ve adam birbirlerini severler ve evlenirler.

Bunun üzerine Tamara, Rain'in çok iyi bir çöpçatan olduğunu düşünüp arkadaşlarına ondan bahseder. İş büyür ve Rain artık "Usta Çöpçatan" rumuzuyla tanınan biri olmuştur. Bir sürü yalnız kadın ve adamdan mailler alır, onları birbirleriyle eşleştirir. Kimisi başarıyla sonuçlanır, kimisi fiyasko olur.

Aslında en çok ablasını mutlu etmeye çalışmaktadır ama ona uygun birini bulamaz. Bu arada çöpçatanlık işleri nedeniyle derslerini ihmal eder, talihsizlikler yaşar, sevdikleriyle arası bozulur.

*

Tipik Amerikan romantik komedisi demiştim, kitabın sonu da bu yüzden tabii ki mutlu biter. Rain, ifşa olur, artık herkes onun Usta Çöpçatan olduğunu bilir. Yanlış anlamalar ortadan kalkar. Ablasına da hayırlı bir kısmet bulur.

*

Kitabın "Playing With Matches" olan orijinal adını "Yalnızlığa Çare Bulundu" diye çevirmek de biraz şey. Ben olsam "Usta Çöpçatan" diye çevirirdim, hikayeyle daha uyumlu bir başlık olurdu. (Ama kimseyle de bunu tartışacak değilim, çünkü ne gerek var?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder