MAHALLEDEKİ AKP
Parti İşleyişi, Taban Mobilizasyonu ve Siyasal Yabancılaşma
Sevinç Doğan
2016
İletişim Yayınları
1. Baskı - 2016
270 sayfa
AKP'nin örgütsel yapısını mahalle düzeyinde (Sanayi Mah-Kağıthane) incelemiş yazar. Bunu yaparken de ne taraftar ne de muhalif bir dil kullanmış. Parti üyeleri ile yaptığı görüşmeleri ve bunlardan elde ettiği sonuçları yazmış.
*
Kucaklayıcı ve her kesime açık olduğu iddiasındaki partide aslında işlerin öyle olmadığı gözüküyor. Partide mahalle-ilçe- gençlik kolu-kadın kolu başkanlığı gibi görevlere gelmede liyakat ya da çalışkanlığın değil, ekonomik durumun iyi olması aranıyor. Diğerlerine salt seçmen gözüyle bakılıp yalnızca oy vermeleri yeterli görülüyor. Başkanlık ve yakın görevlerde bulunanların iş bağlantılarında kolaylıklar olduğu gibi ekonomik anlamda sınıf atladıkları da görülüyor. Daha alt pozisyonlarda görev alanlarsa bir çıkarları olmadığını vurguluyor, önemli oldukları hissi ve Erdoğan aşkından bahsediyorlar.
*
Şu husus takdir edilmeli ki dev bir örgütlülük hali var. AKP öncesinde Refah Partisi döneminde başlayan ve zamanla gelişen, ev ev dolaşılan, yapılan işin önemine yürekten inanılan bir örgütlenme süreci.
*
İnsan merak ediyor tabi; 17-25 Aralık, Suruç katliamı, Ankara katliamı... pek çok olaya rağmen hâlâ nasıl iktidarda kalabiliyor AKP? Yazar da kitabı yazarken bu olaylar nedeniyle mesafeli tutum almakta zorlandığını itiraf etmiş, ama yapmaya çalıştığı şeyin anlamak olduğunu kendine telkin ederek devam etmiş. Kitabın sonunda da tüm bunlara rağmen iktidarda olmaya devam etmesinin, AKP'ye, kadroları, sahip olduğu ilişki ağları ve taban mobilizasyonu üzerinden bakan çalışmalara ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuzu gösterdiğini belirtmiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder