21 Temmuz 2016 Perşembe

DENİZ FENERİ




DENİZ FENERİ

(To The Lighthouse)

Virginia Wolf

1927

Kırmızı Kedi Yayınevi

Çeviren: Kıvanç Güney

8. Basım - Ocak 2016

228 sayfa

Aslında kitapta bir öykü yok. Yani klasik anlamda giriş-gelişme-sonuç yok.
Olaydan ziyade olayların insanların zihinlerinde yarattığı düşünceler var.
İlle bir olay isterseniz de;
Mrs.Ramsay'in en küçük çocuğu James, deniz fenerine gitmek istiyor. Mrs. Ramsay gidebileceklerini söyleyip çocuğu umutlandırıyor, ama sonra baba Mr. Ramsay havanın kötü olduğunu, bu yüzden de gidemeyeceklerini söylüyor.
Mrs. Ramsay, havanın şimdi kötü olsa da açabileceğini, Mr. Ramsay karısının nasıl bu kadar öngörüsüz olabildiğini düşünüyor. James ise babasına kızıyor.
Düşünce baloncukları kişiden kişiye zıplıyor kitap boyu.
*
Sekiz çocuklu Ramsay ailesi etrafında geçiyor hikaye.
Mrs. Ramsay, 50 yaşında sekiz çocuk annesi bir kadın olmasına rağmen hala güzel ve çekici. Nitekim etrafındaki bazı genç adamlar ondan etkilendiklerini gizleyemiyorlar.
Mrs. Ramsay de açıkçası beğenilmekten memnun ama gözü kocasından başkasını görmüyor.
Kocasını gözünde çok büyütüyor. Kendisini özellikle onun altında bir yere konumlandırıyor. İstiyor ki herkes onun kocasının ne kadar akıllı olduğunu bilsin, takdir etsin.
Mr. Ramsay de beğenilmekten, takdir edilmekten hoşlanıyor. Hatta bu onun için ciddi bir ihtiyaç bile denebilir.
Lily Briscoe ise Mrs.Ramsay gibi evli, çocuklu, kocasına düşkün bir kadının aksine bekar, kendi ayaklarının üzerinde duran ve evlililiği gerekli görmeyen ressam bir kadın.
Lily, Mrs. Ramsay'in yanında sık sık kendi kendini sorguya çekiyor. Mrs. Ramsay'in etrafa yaydığı ışığın farkında, bu açıdan ona imreniyor. Ama bir yandan da onun bu kadar çocukla ve kendisini kocasından daha aşağı bir yere konumlandırmasıyla kendisine yazık ettiğini düşünüyor.
Yıllardır üzerinde çalıştığı bir tablo var Lily'nin. Kitabın sonunda bitiriyor nihayet.
Mrs. Ramsay ölünce Mr. Ramsey ilgiye muhtaç hale geliyor. Otoriter, sert mizaçlı adam çocuksu tavırlar sergilemeye başlıyor.
Deniz fenerine de nihayet gidiliyor. Ama tabii her şey zamanında güzel.
*
Bu kitap otobiyografik öğeler içeriyormuş. Kitaptaki karakterler, Virginia Wolf'un ailesindenmiş. Mr ve Mrs Ramsay, anne ve babasından, Lily de kendisinden izler taşıyormuş.
 *
Kitapta bilinç akışı tekniği var ki zaten Wolf bunu çok iyi yapıyor. Ve bu akış asla düzenli, sıralı değil. Çünkü gerçekten de zihnimizden geçen düşünceler hiç de düzenli ve sıralı olmuyor. Daldan dala atlıyoruz. Bunun kitaba yansıması da okumayı biraz zorlaştırabiliyor, ama dikkatli bir okumayla keyif alınır.
Kurgusu, konusu için değil de okumanın zevki için okunabilecek enfes bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder