30 Temmuz 2016 Cumartesi

VAROLMA ANLARI



VAROLMA ANLARI

(Moments of Being)

Virginia Wolf

Kırmızı Kedi Yayınevi

Çeviren: İlknur Özdemir

2. Basım - Kasım 2015

254 sayfa


Virginia Wolf'un ölümünden sonra yayınlanan kitapta yazarın otobiyografik yazıları yer alıyor.

Kendi geçmişini, çocukluğunu, ailesini düşünen yazar anımsadığı kadarıyla kaleme almış bunları.

Annesi ve ardından üvey ablası ölen Virginia Wolf'un bu ölümlerden duyduğu üzüntü, yalnız kalan otoriter babasının çocuksulaşması, kardeşleriyle ilişkileri, dönemin yaşam koşulları ve sosyal hayatı anlatılmış.

Üvey ağabey ve ablaları var yazarın. Anne ve babası birbirlerinin ikinci evliliği. İkisinin de ilk eşi ölmüş.

Annesinin ilk eşini araştıran yazar, annesinin iki evliliğinin birbirinden ne kadar zıt olduğunu görmüş.
Annesinin ilk eşi ve ailesi eğitimsiz, kaba iken yazarın babası olan ikinci eşi eğitimli, kültürlü, otoriter, ciddi bir adammış.

Virginia Wolf, babası tarafından sevgi gösterileri görmemiş. Babası genel olarak sert mizaçlı biriymiş. Zaten karısı ölünce de ona olan sevgisini yeterince göstermediğini düşünüp üzülürmüş.

"Ölülere yaptığı haksızlıkları yaşayanlara anlatmak, kişiye kuşkusuz tuhaf bir rahatlık verir; yaşayanlar, sadece kendi gözlemlerine dayanarak içinizi rahat ettirmekle kalmazlar, sizin itirafınızın hafifleteceği ve günahlarınızı nihai bağışlanmaya yakın bir konuma getiren bir güce de sahiptirler." sf.29

Annesi ölünce büyük ablasına sarmış babası. Onun evlenip ayrı eve çıkmak istemesi sancılı bir süreç olmuş.

*

Virginia Wolf'u anılarını yazmaya iten olay arkadaşının eğer anılarını yazmazsa fazla yaşlı olacağını ve unutacağını söylemesi.

Bunun ardından düşünmeye ve yazmaya koyuluyor.

"Her günün içinde, var-olmaktan çok daha fazla var-olmama var." sf.132

"Her günün büyük bir bölümü bilinçli yaşanmaz. İnsan yürür, yemek yer, bir şeyler görür, yapılacak şeylerle ilgilenir. Eğer kötü bir günse var-olmamanın yüzdesi daha fazladır. Gerçek bir romancı, bir biçimde var-olmayı da var-olmamayı da nakledebilir." sf.133

*

Kitap pek akıcı sayılmaz. Muhtemelen Virginia Wolf, bu kitabı basmaya niyetli olsaydı üzerinde değişiklikler yapar ve daha okunası hale getirirdi.

*

Aslında belki de yazarın tüm kitaplarını okuduktan sonra en son olarak bunu okumak daha iyi bir sıralama olurdu. Kitaplarından edinilen yazarın hayatı ve kişiliğine dair imge, bu kitapla doğrusunu bulurdu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder