31 Mart 2013 Pazar

YABANCI



YABANCI

(L'Etranger)

Yazarı: Albert Camus

Fransızca Aslından Çeviren: Samih Tiryakioğlu

Yayınevi: Can Sanat Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım - 1981
          40.Basım - Ocak 2013

Sayfa Sayısı: 110



Albert Camus'nün ilk romanı Yabancı.

Bu yabancı Meursault. Tuhaf bir adam. Tuhaflığı toplumcak kanıksadığımız bazı davranışları göstermemesi. Mesela annen öldüğünde üzülmeli, ağlamalısın. Annesi ölen üzülür, ağlar. "Her fani bir gün ölümü tadacaktır" deyip soğukkanlı davranmaz kimse. Ya da anneni daha iyi şartları olduğunu düşünerek bakımevine göndermek, bunun daha mantıklı olduğunu düşünmek ve bunu yaparken vicdanen herhangi bir yük çekmemek normal değildir. İşte bu normal olanı ve olmayanı kim belirliyor? 

Meursault, kimin belirlediği belli olmayan ama normal olduğunu bir şekilde bildiğimiz bu kalıplara uymadığı için tuhaf bir adam.

Romanın içinde bir de cinayet var. Meursault bir adam öldürüyor. Ama bu cinayet, romanın akışı içinde o kadar önemsiz kalıyor ki. Meursault insan öldürmüş, öldürmemiş hiç umrunda değil gibi. Ne bir pişmanlık, ne bir üzüntü. Bu durum Meursault'nün avukatının işini zorlaştırırken savcı ve jürinin işini kolaylaştırıyor. İyi hal indiriminden de faydalanamıyor bu nedenle. Halbuki Türkiye'de olsan küçücük kıza tecavüz bile etsen takım elbiseyle duruşmaya girdiğinde iyi hal indirimden yararlanabilirsin. Hop sosyal mesaj.

İdama giderken de soğukkanlılığını koruyor Mersault. Din görevlisini reddediyor. Tanrıya inanmıyor. Son anda bile. Türbülansa girmiş bir uçakta bile Tanrıya inanmamayı sürdürebilecek kararlılıkta kendisi.

Zaten yaşıyor mu ölü mü belli değil. Hayatı "farketmez" üzerine kurulu. Kız arkadaşı evlenelim mi diyor "farketmez". Arkadaşı adam öldürmekten bahsediyor, "banane farketmez" Ondan sonra toplum seni dışlayınca "Ne oldu ki şimdi?" diye afallarsın. 



3 yorum:

  1. Bir "Dönüşüm" adlı eser bir "Yabancı". bu iki eseri okuyup bitirdiğimde sanki üzerimden tonlarca ağırlık geçmişcesine kendimi yıpranmış hissetmiştim. İkisi eserde mükemmel.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı yeni bitirdim. İlk düşündüğüm, insanların hangi olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiği hepimize öğretilmiş. Karşımızda öğretilenlerin dışında davranan birilerini görünce afallıyoruz. Gerçi ölüm var olduğu müddetçe, roman kahramanı gibi hayata fazla anlam yüklememek belki de en akıllıcası...

    YanıtlaSil