4 Mart 2019 Pazartesi

ARZIN MERKEZİNE SEYAHAT




ARZIN MERKEZİNE SEYAHAT

(Voyage au Centre de la Terre)

Jules Verne

1864

İyigün Yayınları

165 sayfa


Bazı çevirilerde (özellikle yeni basımlarda) “Dünyanın Merkezine Yolculuk” diye de geçiyor kitap.

*

Jules Verne’i çocukken okumuşluğum var. Sanki çocuk kitabı gibi çocuklara tavsiye ediliyor ama gayet de yetişkinler için de muhteşem olduğunu düşünüyorum.

*

Bu kitabı ve Jules Verne’i yeniden hatırlamama sebep olan şurada denk geldiğim yazı: http://www.janus722.com/sorular/ezoterizm/2019_02_18.html

Pozitif enerji ile ilgili bir site, zaman zaman bakıyorum. Orada bir soru üzerine mitolojide geçen  “Yer altındaki ülke”den bahsedilmiş. Ve Jules Verne’in “Dünyanın Merkezine Yolculuk” kitabında bu mekan ile ilgili gerçekler şaşırtıcı şekilde doğrudur.” denmiş. O yüzden kitabı yeniden okuma isteği hasıl oldu bende.

*

Hikayeye göre;

Profesör Lidenbrock, eski bir kitap almıştır. Kitabın arasında şifreli bir yazı bulur.

Profesör Lidenbrock ve yeğeni Axel bu şifreyi çözmeye çalışır. Gerçi Axel çok gönüllü değildir. Axel, dayısının manevi kızı Graüben ile mutlu bir gelecek hayali kurar sadece.

Dayısı ise kafasına koyduğu yapan inatçı bir adamdır.

Şifreyi çözerler.

Yazı Arne Saknussemm adlı İzlandalı bir bilgine aittir. Dünyanın merkezine yolculuk etmiş olan bu bilgin, bu yolculuğa dair bilgiler vermiştir yazısında.

“Cüretkar yolcu, Temmuz ayının ilk günlerinde önce Scartis’in gölgesi üzerine düştüğü sırada, Sneffels’in Yocul kraterinden içeri gir. Bu yol seni Dünyanın merkezine götürecektir. Ben de aynı şeyi yaptım. Arne Seknussemm.”
Sf.20
*

Sneffels 1650 metre yükseklikte bir yanardağ imiş. Profesör Lidenbrock’e göre “Eğer krateri dünyanın merkezine kadar uzanıyorsa dünyanın en meşhur dağlarından biri olabilir.” Sf.23

Yocül de İzlanda’daki volkanların adı imiş. “Bu kelimenin tam karşılığı buzdağıdır. Bütün yanardağlar, buz kitlelerinin altında faaliyet göstermektedirler.” Sf.22

 Profesör Lidenbrock bu durur mu, yapıştırmış cevabı, kalk Axel gidiyoruz.

*

Böylece dayı-yeğen dünyanın merkezi olarak Saknussemm’in tarif ettiği yolculuğa çıkarlar.

Axcel’in bu yolculukla ilgili endişeleri vardır. Çünkü bilmektedir ki dünyanın merkezine doğru indikçe sıcaklık artar, insan bu sıcaklığa dayanamaz.

Profesör Lidenbrock ise bu yolculuğun işte bu bilimsel teorilerle gerçeğin uyuşup uyuşmadığını anlamak için harika bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Ayrıca;

“…dünyanın kuruluşundan bu yana faaliyet halinde olan yanardağların sayısı iyice azalmıştır. Bu da arzın merkezindeki ısının gün geçtikçe azaldığını göstermektedir.” Sf.25

Yanlarına güçlü kuvvetl,i ağır başlı bir yardımcı adam alarak pılı pırtıyı toplayıp yola çıkarlar.

Dünyanın derinlerine inen yolculuklarında açlıkla, susuzlukla, yollarını kaybetmekle, yaralanmalarla, ölüm tehlikeleri ile karşı karşıya kalırlar.

Sonunda, dünyanın merkezine indiklerinde ise çok olağanüstü bir şekilde bir gökyüzü ile, bir denizle ve nesli tükendiği bilinen hayvanlarla karşılaşırlar.

Yolculukları başarıyla geçmiştir yani. 

Dünyanın merkezinden çıktıklarında kendilerini Akdeniz’de bulurlar. Stromboli’de.

“Batıl inançları olan İtalyanların bizi yanardağın yeryüzüne fırlattığı Cehennem yaratıkları olarak göreceklerinden korkuyorduk. Bu sebeple, kendimizi basit birer kazazede olarak tanıtmaya karar verdik.” Sf.162

*

Sağ salim geri dönerler.

Profesör Lidenbrock yolculuğunu anlatır bilimsel ortamlarda.

Aklına takılansa bu yolculuğun heyecanı, gördüklerinin mutluluğu değil de bir ara bozulan pusulası.

Axel, bunun sebebini anlar sonradan:

“Lidenbrock denizindeki fırtına sırasında, salda bulunan madeni eşyaları mıknatıslayan elektrik yuvarlağı, pusulanın ibrelerine de yer değiştirmiş oldu. Böylece, kuzeyi gösteren uç güneyi, güneyi gösteren uç da kuzeyi göstermeye başladı.” Sf.165

*

Sonra gökten üç elma düştü.

“O günden sonra dayım dünyanın en mesut bilgini oldu. Artık pusula olayını düşünmüyordu.
Ben de dünyanın en mesut erkeği oldum. Dayımın vesayeti altında yaşamaktan kurtulan Graüben, Königstrasse’deki evde, hayatının sonuna kadar Profesör Lidenbrock’un yeğeni ve gelini olarak yer almış bulunuyordu.”

2 yorum:

  1. Emeğinize sağlık. Kendi kendime meydan okuma, yazı dizimi okumak üzere sizi blogumda ağırlamaktan şeref duyacağım,

    YanıtlaSil
  2. Bakacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil