16 Ekim 2016 Pazar

NEWTON NEDEN TÜRK DEĞİLDİ?


NEWTON NEDEN TÜRK DEĞİLDİ?

A.M.Celal Şengör

2016

Ka Kitap

3. Baskı - Eylül 2016

194 sayfa


Çinli bir profesörün "Newton neden Çinli değildi?" sorusundan esinlenmiş Celal Şengör. Aynı şekilde düşünüp neden Türk değildi'yi sorgulamış.

Nedeni basit.

Eğitim problemimiz.

Ve bu problemi daha da büyüten AKP.

Kitabın önsözünde Şengör, 

"Ben de ülkemdeki pek çok aklı başında, görgülü ve bilgili insan gibi, Tayyip Bey ve partisinin Türkiye'yi artık geri dönülmesi bence pek mümkün olmayan feci bir akıbete mahkum etmiş oldukları kanaatindeyim.(...) 

Tayyip Bey de, AKP de Türkiye'nin yakasına bin yıldan fazladır yapışmış bir illetin günümüzdeki ürünlerinden, yani Türkiye sınırları içinde yaşayan insanların çok eski bir hastalığının arazından başka bir şey değillerdir. Bu hastalık en basit ifadesiyle cehalettir."

diyor.

Çin kültüründeki sadakat, istikrar, minnettarlık nedeniyle sorgulama ve yaratıcılık gelişmemiş.

Celal Şengör, Türk toplumu için de benzer şeylerin geçerli olduğunu söylüyor. 

*

Tanrı inancıyla bilimin bağdaşmadığını söylüyor. Ona göre dinin ortaya çıkışı şöyle olmuş:

"Eğer insan henüz kendisini koruyacak hiçbir şeyi olmadığı çağlarda içinde yaşadığı doğada yalnız olduğunun bilincine varsaydı, sanırım korkudan yaşamını sürdüremezdi. 

Örneğin yıldırım doğa içinde tesadüfen meydana gelen bir doğa olayıdır. İlkel insan bunu kendi kafasından yarattığı alternatif dünyadaki bir gücün(tanrının) öfkesine bağlar. O zaman tanrının kızgınlığını gidermek lazımdır. (...) Bu çerçevede anne ve babasından istekte bulunan çocuk gibi, büyümüş bir olgun insan da bu sefer tanrıdan istekte bulunur." sf. 125

Bilimin ortaya çıkışı da şöyle olmuş:

Anaksimandros -ki onun için gelmiş geçmiş en önemli insanoğlu diyor Şengör- "Dünya boşlukta duruyor." demiş.  Tales niçin böyle düşündüğünü sorunca "çünkü dünyanın oraya veya buraya gitmesi için bir neden yok." demiş.

Anaksimandros'un verdiği bu cevabı insan aklının tarihte atabildiği en büyük adım olarak görüyor Şengör.


Ağırlıklı olarak bilim, eğitim, bunların gelişmemesinin zararları, gelişmesinin önünü tıkayanları ele aldığı kitapta ayrıca Jules Verne, Charles Darwin, Albert Einstein'dan da bahsediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder