6 Temmuz 2013 Cumartesi

FARELER VE İNSANLAR


FARELER VE İNSANLAR

( Of Mice and Men)

Yazarı: John Steinbeck

Türkçesi: Ayşe Ece

Yayınevi: Sel Yayıncılık

Basım Yılı: 1. Baskı - Eylül 2012

Sayfa Sayısı: 126


John Steinbeck'in ilk olarak "İnci" kitabını okumuştum. Az ve öz bir anlatımla hedefini vuruyordu. 

Bu da öyle. 

Son derece yalın, net bir şekilde derdini anlatıyor. Tasasız bir dil.

Hikayede iki tarım işçisi var. Biri zeki George, diğeri kıt akıllı ama hayvani güçlü Lennie. 

Lennie'nin heybetiyle ters bir şekilde adeta bir çocuk saflığında olması nedeniyle başları sık sık belaya giriyor. Buna rağmen George, Lennie'yi bırakmıyor. Belalardan birlikte kaçıyorlar. Birlikte hayal kuruyorlar. 

En son gittikleri çiftlikte ise...

Offf. sonunu bilseniz var yaa...

Çok vurucu.

Gerçi bir sürü insan ilkokulda okumuş bu kitabı. Öğretmenleri ödev vermiş, tavsiye etmiş falan. Bir bana okutulmamış. 

Geçenlerde bu kitap hakkında soruşturma mı açılmıştı, bir öğretmen, öğrencilerine bu kitabı okutuyor diye velinin biri şikayet mi etmişti, öyle haberlere konu olmuştu.

Manyak mıdır nedir bu insanlar ya?

Kitabın kapağında nal gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye ettiği 100 Temel Eserden biri olduğu yazıyor. Öğretmen bu kitabı tavsiye ediyor diye öğretmeni şikayet etmek nedir?

Bak, kitabın içeriğinde rahatsız olunacak hiçbir şey olmamasını geçtim. Olabilirdi de. Ya da bazı insanların rahatsız edicilik algısı farklıdır. O da olabilir. Ama şikayet merciini böyle yanlış kullanmak olmaz.

Hadi veli, bu yüzden öğretmeni şikayet etti. Şikayeti dinleyen merci, bunu ciddiye alıp bir soruşturma başlatmamalı. Verilecek cevap belli. "Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli bir kitaptır. Öğretmen müfredat çerçevesinde davranmıştır. Şikayeti haklı kılan bir sebep yoktur" Bunu diyeceğine ciddiye almalar, soruşturma başlatmalar, haberlere konu olmalar...

Tabi bu söylediklerim tamamen haberin bu şekilde aklımda kalmış olması. Geçmiş zaman, insan unutuyor. Sürekli de gündem değişiyor anacığım, hangi birini aklımızda tutalım.  Ondan sonra da "Türk milleti balık hafızalı" Ulan bir gün içinde bile gündemin değişebildiği bir memlekette gene iyiyiz.

3 yorum:

  1. Valla sana katılıyorum gündemi çok çabuk değiştirebiliyorlar ...kitap okumak istediklerim arasında .bende bazı kitapların neden yasaklanmış olduğunu anlayamadım malesef

    YanıtlaSil
  2. Steinbeck benim en sevdiğim yazardır ve bu kitap da bana okumayı sevdiren kitaplardandır. Çocuklara tecavüz etmenin cezasız kaldığı bir ülkede bir kitaptaki geneleve gidelim mi gitmeyelim mi içerikli 3 satır yazıdan rahatsız olmak çok acayip bir şey.

    YanıtlaSil
  3. İsteyipte bir türlü okumak kısmet olmayan yazarlarım arasında.İnşallah en kısa sürede okurum.Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil