6 Temmuz 2013 Cumartesi

ÖCALAN'IN İMRALI GÜNLERİ


ÖCALAN'IN İMRALI GÜNLERİ

Yazarı: Cengiz Kapmaz

Yayınevi: İthaki Yayınları

Basım Yılı: 2. Baskı - Ocak 2011

Sayfa Sayısı: 532


Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiği 1999 yılından 2009 yılına kadarki 10 yıllık süreci anlatıyor kitap.

Abdullah Öcalan'ın beyanları, avukatlarıyla görüşmeleri, dönemin siyasi gündemi yer alıyor. Bu anlamda kitabın hakkını vermek lazım, epey emek harcanmış. 

Ancak bu kitaba bir ara el konulmuş. 2012'nin Haziran ayında;

"İstanbul'da İnsan Kitabevi'ne, Iğdır'da Serhat Kitap Kırtasiye'ye ve Elazığ’da Jiyan Kitabevi’ne yapılan polis baskınlarıyla, İthaki Yayınevi’nin yayınladığı, Cengiz Kapmaz’ın “Öcalan’ın İmralı Günleri” adlı kitabına el kondu. Toplatma, Kahramanmaraş Sulh Ceza Mahkemesi’nin Mezopotamya Yayınları’nın altı ayrı kitabı ile İthaki Yayınları’nın bir kitabı hakkında aldığı “toplatma ve satış yasağı kararı” üzerine gerçekleştirildi. “Öcalan’ın İmralı Günleri” adlı kitabın kitapçı ve dağıtımcılardan satış yasağı getirilerek toplatılması yurt çapında sürdü. Yayıncı ve yazarı hakkında henüz bir dava açılmamış olmasına rağmen kitap piyasadan tamamen çekilmiş oldu."


Sonra bu karar kalkmış olacak ki kitap gayet piyasada. Piyasada olmayan kitabı ben nasıl alayım zaten? Yasadışı yollarla kitap mı temin edeceğim? Kaçak kitap. 

Abdullah Öcalan bir kesim tarafından "terörist başı" iken, bir kesim tarafından "önder"

Bu ayrışmada "terörist başı" tarafındakiler  "önder" tarafı bu kitapla birlikte anlayabilir. 

Türkiye'yi, Abdullah Öcalan'ı bilmeyen, tanımayan biri mesela bu kitabı okusa onu terörle bağdaştırmaz ve Kürtlerin önderi olarak haksız yere hapis yattığını düşünebilir. 

Ancak bu alt mesajı bangır bangır vermiyor kitap. Tarafsızlığa çok yakın bir üslupla, neredeyse yorumsuz bir şekilde anlatıyor.

Anlamak, tanımak noktasında faydalı. 
Dili de ağır olmadığı için akıcı bir okuma sağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder