20 Mayıs 2012 Pazar

SULTANI ÖLDÜRMEK




SULTANI ÖLDÜRMEK

Yazarı: Ahmet Ümit

Yayınevi: Everest Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım Nisan 2012

Sayfa Sayısı: 517


Dünya çapında ün salmış, saygıdeğer bir tarihçi esrarengiz bir biçimde öldürülür. Ölümünün arkasında son zamanlarda araştırmasını yaptığı konu olduğu düşünülür. Zira bu tarihçimiz Fatih Sultan Mehmet'in tahta geçmek için babasını zehirlediği savını araştırmaktadır. Bu iddia çok tehlikeli bulunur. Çünkü Fatih Sultan Mehmet gibi değeri tartışılmaz bir büyük hakanın böyle birşey yaptığının değil kanıtlanması, iddia olarak dillendirilmesi bile toplumda infial yaratabilir. Bunu önlemek isteyen fanatikler yapmıştır bu cinayeti diye akıl yürütülür başta.

Bu çerçevede Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un fethi de araya sıkıştırılır. Ki kitabın bence en güzel kısmı da bu kısımlardı. 

Geriye kalan kısımlar, cinayeti araştıran ve maktulün kendisi gibi tarihçi olan eski sevgilisi Müştak Bey'in kendi iç sesiydi. Ve o kadar baygınlık vericiydi ki. Ahmet Ümit bunu hep yapıyor. Karakterlerin aklından geçenleri o kadar ayrıntılı ama o kadar gereksiz ayrıntılı anlatıyor ki ''yangın var'' diye bağırasım geliyor. O kadar hafakanlar basıyor anlayacağınız.

Müştak Bey'in  psikojenik füg sanrıları ve bitmek bilmez iç seslerini geçersek, geriye kalan güzel bir roman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder