21 Mayıs 2012 Pazartesi

BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ



BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ

( A Thousand Splendid Suns)


Yazarı: Khaled Hosseini

İngilizceden Çeviren: Püren Özgören

Yayınevi: Everest Yayınları

Basım Yılı:1. Basım Eylül 2008, 13. Basım Şubat 2010

Sayfa Sayısı: 492


İki Afgan kadın. Meryem ve Leyla.

Kimse kusura bakmasın. Ben bu öyküyü unutmak istemiyorum. O yüzden kitabın heyecanlı heyecansız kısımlarını da anlatmak suretiyle kitabın özetini yazacağım. Baştan uyarayım da sonra “ Vay efendim, niye onu yazdın, ne anlamı kaldı şimdi kitabı okumanın?’’ gibi yakınmalarla gelmeyin.

Önce Meryem'i tanıyoruz. Gayrimeşru bir bebe. ''Harami'' diye geçiyor kitapta. Bizdeki ''piç''

Babası Celil her ne kadar kendisini sevse de onu kendi ailesine, kendi evine almıyor. Annesiyle uzakta küçük bir kulübede yaşamaya zorluyor. Haftada birkaç kez ziyaretine geliyor fakat babalık namına yaptığı tek şey bu. Nitekim Meryem co, (kitapta öyle geçiyor. Bir çeşit sevgi sözcüğü gibi sanırım) annesini bırakıp babasının yanına gittiğinde babası onu eve almıyor bile. Daha sonra eve aldığındaysa onu Raşid denen bir adamla evlendirip evden gönderiyor.

Sonra Leyla'yı tanıyoruz. Öğretmen ve sevecen bir babanın kızı. Okuluna gidip gelen, eğitimine önem veren. Fakat Afganistan'daki rejim değişiklikleri ve iç savaşlar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalır.

Leyla'nın sevgilisi Tarık da aşağı yukarı benzer bir durumdadır. Tarık ve ailesi göç eder. Onların ardından Leyla ve ailesi de evi ve ülkelerini terketmek üzereyken bir bomba evlerine düşer ve Leyla'nın anne babası ölür.

Bir başına kalan Leyla'ya, komşusu Meryem ve Raşid sahip çıkar. Fakat Raşid'in niyeti bozuktur. Leyla'nın kocası olur.Bu arada Tarık'ın ölüm haberini alan Leyla da Raşid'in karısı olmayı kabul eder.

Meryem, başlangıçta bu durumdan çok rahatsız olsa da zamanla Leyla ve Meryem can ciğer kuzu sarması olurlar.

Tarık'ın da ölmediği, yıllar sonra capcanlı bir şekilde Leyla'nın karşısına çıkmasından anlaşılır. 

Leyla'nın Tarık ile görüştüğünü öğrenen Raşid çok öfkelenir tabi. O öfkeyle Leyla'nın gırtlağına yapışır. Leyla ölmek üzereyken onu Raşid'e kürekle vurup etkisiz hale getiren Meryem kurtarır. Meryem bunun üzerine ,Leyla'nın tüm engellemelerine rağmen gidip teslim olur. Ve idam edilir.

Leyla da Tarık ve çocukları ile mutlu bir hayat yaşar. Yani ne kadar mutlu olabilirse işte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder