20 Mayıs 2012 Pazar

CARİYENİN KIZI MİHRİMAH




CARİYENİN KIZI MİHRİMAH

Yazarı: Demet Altınyeleklioğlu

Yayınevi: Artemis Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım Ağustos 2010, 15. Basım Ekim 2011

Sayfa Sayısı: 763

Tarihi olaylar böyle bir roman içinde, üstelik de sürükleyici bir roman içinde anlatılınca ben ne kadar da güzel anlıyorum. Elbette birebir tarihi gerçekliğe bağlı kalınmamış olabilir, sonuçta bir roman, ama tarihi gerçeklerden ilham alarak yazıldığı da gözardı edilmemeli.

Hürrem Sultan'ın kızı Mihrimah, tam da anasının kızı. Ne anasının gözü. Bir de güzel, bir de akıllı. Babasının güneşi.

Hürrem'in, kızına şahane bir lafı var. Erkek çocuklara daha fazla önem verildiğini düşünen Mihrimah, annesine  ''Kadınlar neden devlet yönetemesin?'' diye yakınır. Bunun üzerine Hürrem Sultan kızına '' Erkek dünyayı yönetir. Kadın da dünyayı yöneten erkeği yönetir.'' der. Bunun örneklerini de roman boyunca sık sık gösterir.

Mihrimah, annesinin zoruyla Rüstem Paşa ile evlenmek zorunda kalır. Çünkü Rüstem Paşa, Hürrem ve çocuklarını, şehzade Mustafa'nın annesi Mahidevran Gülbahar'dan koruyabilecek yegane insandır. Hürrem'e bağlılığıyla Rüstem, Gülbahar'ın ve oğlu Mustafa'nın ortadan kaldırılması için elinden geleni yapar.

Bu arada Mihrimah'tan bahsedip Mimar Sinan'dan bahsetmemek olmaz. 

Kitaba göre Mimar Sinan, tebdil-i kıyafet Ayasofya'ya gelen Mihrimah'ı ilk kez burada görür. Tabi onun Padişahın kızı Mihrimah olduğunu bilmeden. Görür görmez vurulduğu bu güzelin Padişahın kızı olduğunu öğrendiğinde aralarındaki uçurumu farkeder. Hoş gerçi öncesinde de farkındaydı. Aralarında dev bir yaş farkı vardı. Üstüne üstlük Sinan evliydi. Ama gönül ferman dinlemiyor a dostlar.
Süperkulade sürükleyici ve akıcı bir kitap. Kitabın hacmi korkutmasın. Başlayınca nasıl bu kadar çabuk bitirdiğinize şaşıracaksınız. Akıyor adeta kitap. Su gibi.

1 yorum: