7 Mayıs 2012 Pazartesi

ÇALIŞMAK SAĞLIĞA ZARARLIDIR





ÇALIŞMAK SAĞLIĞA ZARARLIDIR

( Travailler Peut Nuire Gravement a Votre Sante )

Yazarı: Annie Thebaud-Mony

Fransızcadan Çeviren: Ayşe Güren

Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım - 2012

Sayfa Sayısı: 277


'' Çalışırken Ölüyoruz, Yaralanıyoruz, Hasta Oluyoruz!'' sunuşuyla başlıyor kitap. Sadece biz değil ama dünyanın her yerinde böyle ne yazık ki. İşin riskleri konusunda yeterince bilgilendirilmeyen, gerekli önlemlerin alınmadığı tehlikeli koşullarda çalışan ve sonuçta ölen, yaralanan, hasta olan işçiler.Peki sorumlular?..

İşte kitap bu sorumluları soruyor. İşverenlerin bu kadar çabuk yakayı kurtarmasından rahatsızlığını dile getiriyor.
İşverenler hakkında neden Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerinin uygulanmadığını sorguluyor. '' Taksirle insan öldürme'', '' ''Tehlikedeki insana yardım etmeme suçu'' , '' Ani ölüme ya da intihara sürükleyen şiddet'' , ''Onura saldırı'' gibi.

Buna benzer maddeler bizim kanunumuzda da var. Yine ''Taksirle öldürme'', '' Genel güvenliğin kasten/ taksirle tehlikeye sokulması'' , ''Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi'' , ''İnşaat veya yıkımla ilgili emniyet kurallarına uymama'' , '' İşaret ve engel koymama'' gibi.

İş kazalarında işverenler hakkında bu ceza maddeleri işleme koyuluyor mu? Koyuluyorsa sonuç ne oluyor?

Kitaptan anlaşıldığı kadarıyla Fransa'da işverenler hakkında bu ceza maddeleri ya hiç uygulanmuyor ya da göstermelik bir yargılama yapılıp çok ufak cezalarla veya tamamen cezasızlıkla olay geçiştiriliyor.

Bu tezini pek çok örnekle doğruluyor yazar. 

Yazar Fransız. Araştırmaları da Fransa'daki örneklere dayanıyor ama biz konuya hiç Fransız değiliz. Radikal'den Pınar Öğünç'ün şu yazısı da bizden bir örnek mesela. Bu kitapla tanışmamda bu yazı ile olmuştu zaten:

 http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1084335&Yazar=PINAR-OGUNC&CategoryID=97

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder