23 Ağustos 2010 Pazartesi

PİNHAN


PİNHAN


Yazarı: Elif Şafak


Yayınevi: Metis Yayınları


Basım Yılı:İlk Basım,1997,İletişim-Metis'te 1.Basım 2000


Sayfa Sayısı: 218




Elif Şafak'ın ilk romanı.

İkinci romanı Şehrin Aynaları'ndan sonra Elif Şafak'ın bu kitabı da içimi baydı, afakanlar bastı.

Sanırım Elif Şafak bir dönem Mevlevilik, Sufilik falan bir sürü birşeyler okudu. Araştırmalar yaptı ve kafayı sıyırdı. O sıyrık kafayla da bu kitabı yazdı. Evet, bence öyle.

Virgülü bitmeyen cümleler, noktanın çok uzak olduğu betimlemeler, gerekli gereksiz bir sürü insan kalabalığı...

Ay içim kıyıldı.

Kitapta adı geçen insanların genel konuyla alakası ne? Pasajlar halinde bir sürü insanın hayatından bir kesit var, ee sonra? Ne oluyor o insan? Nereye bağlanıyor konu? Hiç bir yere.

Kitabın esas konusu en kaba, en odunca anlatımıyla şöyle

***

Pinhan diye bir derviş var. Bu Elif Şafak'ın tabiriyle ''ikibaşlı''. Yani çift cinsiyetli. Bir de iki isimli bir sokak var. Bu sokağın üstünde kara bulutlar dolaşıyor. Sokağın kocakarıları başlarına gelen felaketten kurtulmak için bir şekilde Pinhan'ı buluyorlar ve hamamın ortasına koyuyorlar. Pinhan'dan bir cinsiyeti tercih etmesini istiyorlar. Pinhan'ın kafa gidiyor, geliyor ve uyandığında kadın oluyor. Sokağın başına musallat olan belalar da yok oluyor.

Pinhan'ın aşık olduğu dansöz bir erkek güzeli var. Bu erkek güzeli, birlikte oldukları bir gece bir anda çıkıp giden Pinhan'ı ararken dere boyunda bir kadın cesedi bulur. Aaa bir de bakar ki bu Pinhan.

***

İşte bu hikayeye eklemlenmiş ya da daha doğrusu eklemlenmeye çalışılmış, belki de başarılmış ama benim anlamadığım, bir sürü küçük hikayecik ile kitap zenginleştirilmiş.

Elif Şafak, bu kitapla 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü almış. Tebrik ederim. O ayrı.

Ama ben zerre sevmedim. Elif Şafak'ın bu kitabını kafası bir milyonken yazmış olduğunu düşünüyorum. Aynı uçmuş kafayla bundan sonra da Şehrin Aynaları'nı yazmış. Neyse ki sonra Mahrem ile biraz yeryüzüne iner gibi olmuş. Baba ve Piç ile nihayet biz dünyalıların arasına inmiş ve Aşk ile de bir süre daha gezegenimizde bizlerle birlikte yaşayacağını göstermiş.

3 yorum:

  1. elif safak cok dını arastırmalar yapan bır kadın! aşk kitabına bittim ya manyak yazmış çok az kaldı kitabı bitirmeme :D özellikle mevlanayı çok araştırmış kitabı beğenmemiş olmana rağmen seni kıskandım büyük ihtimalle çok ağdalı yazmıştır ama anlatıcaklaırnı çok merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Aşk güzel kitaptı. Onu ben de çok beğenmiştim, bir solukta okumuştum.
    Ama Pinhan'ı beğenmedim. Senin de okumanı isterim bu kitabı. Bakalım sen nasıl bulacaksın? Genelde beğenilen bir kitap Pinahn, ama kainatta bu kitabı beğenmeyen bir tek benim herhalde. Bir de sen okuyup beğenmezsem yalnızlığımdan kurtulurum.

    YanıtlaSil
  3. hahahha sen yalnız kalma dıye bıle ben bu kıtabı begenmem canım :D zaten elıf safak bır soylesısınde demıstı askta daha cok kalben yazdım herkesın anlayacagı gıbı ama daha oncekı kıtaplarımda yazarken aklı kullandım agır oldu dıye :D sanırım bu kıtap daha cok dını ohatım etmıslerıe gore agır yazılmıs :D en kıza zamanda ınsallah okuyacagım

    YanıtlaSil