15 Mayıs 2016 Pazar

SESSİZ EV



SESSİZ EV

Orhan Pamuk

1983

Yapı Kredi Yayınları

4. Baskı - Mart 2016

270 sayfa


Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli'ni okudunuz mu?

Karanlık,kasvetli, ağır bir atmosferi var.

Bu kitapta da o havayı soludum.

*

Fatma Hanım 90 yaşında bir kadın. Gençken kocası Selahattin bir ansiklopedi yazmak için uğraşmış yıllarca. Derdi insanlara Allah'ın olmadığını, tek gerçeğin bilim olduğunu anlatmaya çalışmak. Fatma onunla aynı fikirde olmadığı için anlaşamıyorlar.

Selahattin, hizmetçi kadınla da birlikte oluyor. Bu gönüllü bir birliktelik mi tecavüz mü anlaşılmıyor, bence tecavüz gibi.

Hizmetçiden iki oğlu oluyor Selahattin'in. Adları Recep ve İsmail. Fatma bu çocukları döve döve sakat bırakıyor. Recep cüce, İsmail topal oluyor.

İlginç bir şekilde Recep, tüm hayatını Büyükhanım dediği Fatma'ya vakfediyor. Onun uşaklığını yapıyor her şeye rağmen.

İsmail, evlenmiş, bir çocuğu var. Çocuğunun adı Hasan. Hasan ülkücü eylemlerde yer alıyor. Akıllı bir insan değil. Kolayca yalan söyleyebiliyor ve biraz alık biri. Kitap bana Anayurt Oteli'ni andırırken Hasan da Zebercet'i andırıyor. 

Fatma'nın torunları Faruk, Nilgün ve Metin babaannelerini ziyarete geliyorlar.

Faruk, arşivlerde tarihi araştırmalar yapıyor. 

Nilgün, devrimci. Bu açıdan Hasan ile taban tabana zıt bir ideolojideler. Bunu öğrenen Hasan, başta Nilgün'e aşıkken, sonra onu dövüyor. Aldığı yumruk ve tekme darbelerini başta önemsemeyip doktora gitmeyi reddeden Nilgün, meğer iç kanama geçiriyormuş. Ölüyor sonunda. Hasan da sırra kadem basıyor.

Metin, fakirliğinden utanan, kendisinden daha zengin bir kız olan Ceylan'a aşık, ama tuhaf tavırları yüzünden Ceylan'ı kaçıran biri. Tuhaf tavır dediğim de kıza tecavüz etmeye kalkıyor. 

*

Gayrimeşru çocuklar meselesinden torunların haberi yok. Fatma Hanım, Recep'in onlara gerçekleri anlatacağı sanrıları yaşıyor. Bu esnada gençliğini, Selahattin Bey'in düşüncelerini, torunların dertlerini okuyoruz.

*

Kitapta Cevdet Bey ve Oğulları ile Aşkı Memnu'ya da gönderme var ki hoş sürprizler bunlar.

Fatma Hanım, geçmişi düşünürken Şükrü Paşa'nın kızlarından bahsediyor. Onlarla arkadaşmış. Şükrü Paşa ve kızları, Cevdet Bey ve Oğulları'nda var. Cevdet Bey'in karısı, Şükrü Paşa'nın kızı Nigan.

Fatma Hanım'ın gençken tanıdığı bir başka kişi de Adnan Bey'in biricik kızı Nihal Abla. "Bak bir tütün tüccarıyla evlenmişsin, üç çocuğun, maaşallah on bir de torunun olmuş, ama sen aslında Behlül'ü severdin, ama o da ahlaksız Bihter'i severdi." sf. 265 ahaha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder