30 Ekim 2018 Salı

IKIGAI



IKIGAI

Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı

(Ikıgai: Los Secretos De Japon Para Una Vida Larga Y Feliz)

Hector Garcia – Francesc Miralles

2016

İngilizceden Çeviren: Meltem Uzun

İndigo Kitap

Aralık 2017

171 sayfa



İnsan niye uzun yaşamak ister, o kadar anlamıyorum ki. 100 yaşına hatta daha da fazlasına kadar yaşayacaksın da ne olacak acaba? Niçin?

100 yaşında insan hayal eder misiniz? Nasıl bir insan canlanıyor zihninizde? Bende canlanan yaşlı, derisi sarkmış, yüzü derin çizgili, zor yürüyen, zor duyan, zor konuşan, hayattan bezmiş biri.

Kitaptaki 100 yaş ve üzeri insanlar tam olarak böyle değil. Daha dinçler ve söylediklerine göre mutlular. Kitap da bunun sırrını anlatıyor.

Yine de ilgimi çekmedi hiç. İsteyen yaşasın bin yaşına kadar, ben 3-5 gün daha yaşayayım, yeter bana.

*

Ikigaiyi hayatın anlamı diye kabaca tanımlamak mümkün. Japonca karşılığı “hep meşgul kalarak mutlu olmak” demekmiş.

Kitapta uzun yaşama sırrı sorulan insanlar sık sık buna değiniyor. Hiç emekli olmuyorlarmış. Yani resmi olarak emekli olsalar da çalışmaya devam ediyorlarmış. Bir uğraşları, bir meşgaleleri illa ki varmış. Ve bu uğraş konusunda da son derece ciddilermiş. Japonların küçük ağaç sanatları olan bonsai buna bir örnek mesela.

Bir başka örnek olarak çeşitli ödüller almış bir suşi restoranı var. Restoranı işletenler, mekanı büyütmek gibi bir amaca sahip değillermiş. Hala küçük ve mütevazı bir işletme olarak varlıklarını sürdürüyorlarmış, önem verdikleri mekanın büyüklüğü değil, yaptıkları suşilerin nasıl daha iyi, daha lezzetli olabileceği imiş.

Japonlara göre hepimizin bir ikigaisi varmış. Mühim olan onu bulabilmek. Onu bulabileceğimiz yer de içimizmiş.

Onu bulunca ve ona uygun yaşayınca uzun ve mutlu bir hayatımız oluyormuş.

*

Uzun yaşamanın anahtarını beslenme, egzersiz ve hayat amacı edinme (ikigai) ile güçlü sosyal bağlar kurma olarak sayıyor kitap.

Sağlıklı beslenerek,

Yoga, meditasyon, yürüyüş vb egzersizler yaparak

Geniş bir arkadaş çevresi ve iyi ailevi ilişkiler kurarak

hayatımızı uzatabiliyormuşuz.

*

Beslenme konusunda şöyle bir tüyo veriyor kitap: Midenin yüzde 80’ini doldurarak kalk sofradan. Yani tıka basa doymadan kalk, biraz aç ol. Japonlar böyle yaparmış. Masada küçük ve çok tabak olması da etkiliymiş. Yemeği çok tabağa bölüştürünce çok yemişsin gibi algılıyormuşsun.

*

Uzun yaşamak isteyenler için faydalı bir kitap denebilir. Uzun yaşamak istemeseniz de en azından daha kaliteli bir yaşam için ipuçları taşıyor kitap.

Yer yer Victor E. Frankl'in "İnsanın Anlam Arayışı" kitabına değiniliyor. Madem ikigai demek hayatın anlamı demek, anlam konusunda Frankl'in kitabı gayet ufuk açıcı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder