20 Ağustos 2016 Cumartesi

ZAMANIN KISA TARİHİ




ZAMANIN KISA TARİHİ



(A Brief of Time)



Stephen Hawking



1988


Alfa Bilim Yayınları


17. Basım - Şubat 2016


251 sayfa



Dünya aslında düzdür'den bugüne nasıl geldik? Evrenin bir başlangıcı var mı? Peki sonu gelecek mi?


*

Bu ve benzeri sorulara cevap arayan Aristoteles, Kopernik, Newton'dan başlıyor kitap. Onlardan bugüne ortaya atılan bir kuram, bir önceki kuramın genişletilmesiyle olmuş hep.

*

Tanrı inanışı göz ardı edilmemiş bu sorulara cevap aranırken. "Tanrı evreni nasıl istiyorsa öyle başlatmıştır. Diyelim ki öyle, ama bu durumda devamında evrenin tamamen gelişigüzel biçimde gelişmesini de sağlayabilirdi. Bunun yerine evrenin belli yasalar uyarınca oldukça düzenli bir biçimde evrimleşmesini seçtiği görülüyor."

*

En heyecan verici kısmı zaman yolculuğunun imkansız olmadığını söylemesi. Uzay zamanını bükmekten bahsediyor. Ama geçmiş sabitmiş, gelecekse bilinmez ve açık halde olduğu için gereken bükülmeye sahip olabilirmiş. Bu da zaman yolculuğunun ancak geleceğe olabileceği anlamına geliyormuş. O yüzden bugün gelecekten insanlar tarafından ziyaret edilmiyormuşuz.

Geçmişe gitsen de zaten kaydedilmiş tarihi değiştiremezmişsin.

*

1988'de basılmış bu kitap ilk olarak. O günden bugüne evren hakkında pek çok yeni şey öğrenildi tabii. Bugünden sonra da öğrenilecek. Ve günün birinde şu an bilemediğimiz konular dünyanın güneş etrafında dönmesi kadar açık olacak.

*

Çok kapsamlı ve muhtemelen Hawking herkesin kolaylıkla anlaması için basitçe yazmış ama ı-ıh, ben bu kadar anlayabildim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder