26 Haziran 2016 Pazar

BABAMIN BAVULU



BABAMIN BAVULU

2006 NOBEL KONUŞMASI

Orhan Pamuk

2007

İletişim Yayınları

1. Baskı - Şubat 2007

93 sayfa


Orhan Pamuk, yazdığı 7 romanın ardından 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Çok da güzel oldu, ülkemiz adına bir gurur vesilesi. ( Ancak öncesinde yaptığı siyasi bir takım açıklamalar nedeniyle yetmiş milyoncak bir coşkuya kapılınamadı, ayrı bir konu.)


Nobel konuşması kitaplaştırılmış. "Babamın Bavulu" adını verdiği konuşmada/kitapta babasının ölmeden önce kendisine verdiği bir bavul dolusu yazıdan bahsediyor. Daha doğrusu o yazıları okumaya çok hevesli olmadığından. Korkmuş, babası kendisinden daha iyi bir yazar çıkar diye. Çünkü Orhan Pamuk, saatlerce ve yıllarca ciddi bir disiplin ve emekle, insanlardan ve sosyal ortamlardan uzakta, günde ancak yarım sayfa yazabilirken böylesi bir uğraş içinde olmayan babası rahatlıkla güzel şeyler yazabilmişse kıskanırmış.(Bu açıdan korktuğu olmamış.)


"Romanlarım uzundur ama konuşmam kısa olacak." dediği konuşmalarda yazar olmanın kendisi için ne anlam ifade ettiğini, nasıl yazdığını, aslında ressam olmak istediğini, İstanbul'u, Doğu-Batı ayrımını, Türkiye'nin Avrupa'daki yerini... anlatmış.


("Hatıraların Masumiyeti" kitabında Nobel'den kazandığı parayla Masumiyet Müzesi'nin bütçesini çıkardığını söylüyor. Müze için para denkleştirmeye çalışırken Nobel'den gelen para "gökten gelen para" olmuş onun için.)

Kitapta Nobel konuşmasının dışında iki ödül konuşması daha var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder