12 Mayıs 2013 Pazar

UÇURTMA AVCISI



UÇURTMA AVCISI

( The Kite Runner )

Yazarı: Khaled Hosseini

Türkçesi: Püren Özgören

Yayınevi: Everest Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım-2004, Cep Boyu 37.Basım-Şubat 2013

Sayfa Sayısı: 440


Afganistan ne boktan bir ülke.

Bir ülke hakkında böyle söylemek çok çirkin ama, ne yazık ki Afganistan’ın zihnimde canlandırdığı kelime tam olarak bu.

Yalnız Afganistan hep böyle bir ülke değilmiş. Daha önce yazarın “Bin Muhteşem Güneş”ini okumuştum. Bu ikisinden yola çıkarak vardığım sonuç şu ki Afganistan bir zamanlar normal bir ülkeymiş. Yani şimdiki gibi akla hayale gelmeyecek bağnazlıkların olmadığı, kendi yağında kavrulan, kendi gelişmekte olan ülke telaşeleri olan normal bir memleketmiş.

Ne zaman ki Taliban geliyor, işte zihnimizde kadınların insan gibi muamele görmediği, insanların genel olarak insan gibi muamele görmediği o boktan ülke oluyor.

Kitapta bu iki deviri de görmüş Emir arkadaşımızı dinliyoruz.

Emir, Afganistan’ın kalburüstü ailelerinden. Babası herkesçe sevilen, saygı duyulan biri. Emir ise babasının cesurluğunun, gözüpekliğinin aksine korkak. Öylesine korkak ki, can dostu Hasan’ın yardımına koşmayarak hayatı boyunca unutamayacağı dev bir korkaklığa imza atıyor. Hasan ise Emir için hiç düşünmeden ölümü göze alabilecek biri.

Olay, Emir’in çocukluğuna verilebilecek kadar önemsiz değil. Dev bir hata gerçekten. Halbuki Emir, arkadaşı Hasan’ı kolaylıkla kurtarabilirdi. Çünkü kendisine güvenmese bile kapı gibi babası var. Sırf onun verdiği güvenle bile insan azıcık atlangoç olurdu.

Emir, artık Hasan’ı her gördüğünde kendi ciğeri beş para etmezliği aklına geldiği için Hasan’ı ve Hasan’ın babası Ali’yi kovuyor.

Ama bu, olanları unutmasına yetmiyor tabi. Devir değişiyor, hükümetler değişiyor, Afganistan’ı terk ediyorlar, Amerika’da yeni bir hayat kuruyorlar, Baba ölüyor. Ama Emir hala unutmuyor.

Kader de Emir’in yaptığını unutmasına müsaade etmiyor zaten.

Kitabı sekiz milyon kişi okumuş. Al, ben de sekiz milyon birinci kişi olarak hakikaten şahane buldum kitabı. 

Başkaları da şahane bulmuş ki filmi yapmış.

5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuduktan sonra filmini izlemiştim. Filmi hiç fena değildi. Çoğu kişi filmini beğenmemiş ama ben izlenmeyecek kadar kötü bulmamıştım.
      Yazarın "Bin Muhteşem Güneş" adlı kitabını siz daha önce okumuşsunuz. Ben bu kitaptan sonra onu okumuştum. "Uçurtma Avcısı" için şahane diyorum. "Bin Muhteşem Güneş" için ise çok şahane diyorum =)

      Sil
  2. Filmi izlemedim ama merak ediyorum.
    Bin Muhteşem Güneş ile Uçurtma Avcısı arasında ayrım yapamıyorum, ikisi de benim çocuğum gibi :)
    Gerçekten ikisi de birbirinden şahane.

    YanıtlaSil
  3. Çok ama çok güzel bir kitapdı.Zaten çok sevdiğim bir yazar.Bin MuHTEŞEM Güneş te bir o kadar güzeldi..Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Aynen, ben de beğeniyorum bu yazarı ve okuduğum iki kitabını da.

    YanıtlaSil