10 Nisan 2013 Çarşamba

YATAK ODASINDA TERÖR




SADE

(YATAK ODASINDA TERÖR)

(Sade La Terreur dans le boudoir )

Yazarı: Serge Bramly

Türkçesi: Nermin Acar

Yayınevi: Everest Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım - Temmuz 2001

Sayfa Sayısı: 267


Bu kitabı okumak benim için çok zor oldu.

Genellikle yollarda kitap okuyorum. Otobüs olur, minibüs olur, tren olur, vapur olur. Bu kitabı okurken kapağını insanlardan nasıl gizleyeceğimi şaşırdım. İsmi de kapak tasarımı da müstehcen. 

Bir de İstanbul yoğunluğu malum, ayakta yolculuk yapıyorum zaman zaman. Ayakta kitap okuma yetisine de sahibim. Hatta ellerimi bile bırakabiliyorum. Ayakta okurken iyice şekilden şekle girdim. 

Meraklının biri yanaşıp "Pardon, hangi kitabı okuyorsunuz?" diye sorarsa tedirginliğinden, okurken kimsenin böyle birşey sormaya yanaşamayacağı kadar sert bir surat ifadesine büründüm.

Kitap okurken biri gelip hangi kitabı okuduğunuzu sorduğunda refleks midir, yoksa kitap adını teyit amacı mıdır, illa kitap kapağını da gösterir ya insan.
"Yatak Odasında Terör. Bak bu da kapağı"

Ha İsviçre'de, Norveç'te falan yaşıyorsanız belki daha rahat okursunuz. Ama buralarda böyle.


Kitap, Marquis de Sade'ın hapishane sonrası nakledildiği Picpus'taki günlerini anlatıyor. 

Marquis de Sade kimdir? Bunun cevabı bende kulaktan dolma bilgiler. Adamın hiçbir kitabını okumadım. Yazdığı kitaplara baktım, birinin adı "Yatak Odasında Felsefe". Sanırım "Yatak Odasında Terör", Sade'ın "Yatak Odasında Felsefe" kitabının adından geliyor. Uyduruyor da olabilirim.

Kitabı okuyunca Marguie'nin hayatını çözmüş olmuyorsunuz. Ama büyük ölçüde fikir sahibi olabiliyorsunuz. Benim aklıma gelen o fikirse:

"Adam pisliğin teki çıktı Rıza Baba"

Arka Sokaklar


Adam sadistin önde gideni, geride durmayanı, bayrak sallayanı. Arada yazıyor, tiyatro ile uğraşıyor, bu çerçevede bazı düşüncelerini dile getiriyor ama ben adamın vahşiliği, şeytaniliği, sapıklığı karşısında düşüncelerini ciddiye alamıyorum. 

Düşüncelerini ciddiye alamadığım için de Marquis de Sade şu an mezarında ters dönüyordur zaten muhakkak.  


2 yorum:

  1. İlk kez duydum kitabı ve yorumlamana sevindim ben olsam otobüste falan okuyamam bu tarz bir kitabı ..aurotanın incilerini okuyorum bu sıra o bile beni yoruyor evde sessizlik haricinde okuyamıyorum...helal valla sana birde ayakta bile okuyabiliyor muşsun

    YanıtlaSil
  2. Otobüste okuyamayanlar için olsa gerek filmini de yapmışlar "SADE" diye.
    http://www.filimadami.com/film/2955/sade/

    YanıtlaSil