23 Ağustos 2012 Perşembe

KUNDAKÇI



KUNDAKÇI

(Incendiary)

Yazarı: Chris Cleave

İngilizceden Çeviren: Sevinç Tezcan Yanar

Yayınevi: Pegasus Yayınları

Basım Yılı: 1. Baskı-Mart 2011

Sayfa Sayısı: 313


“Sevgili Usame”

Kitap böyle başlıyor. Usame Bin Ladin’e hitaben yazılmış.

Londra’da dev derbi maçın oynandığı sırada stadyuma bir bomba atılır. Sonrasını tahmin etmek zor değil. Parçalanmış cesetler, yitip giden insanlar, dağılan aileler.

İşte bu patlamada kocasını ve çocuğunu kaybeden bir kadın, Usame Bin Ladin’e yaşadıklarını anlatan bir mektup yazıyor. O mektup bu kitap.

Kadın kusursuz bir anne değil. Kusursuz bir eş hiç değil. Kocasını, üstelik kocası ve oğlu tam da patlamanın olduğu stadta maç izlemeye gittiklerinde aldatıyor. Aldatma esnasında da televizyondan maçı izliyor. Patlamayı da zaten o esnada görüyor. E tabi sonrası şok. O sırada birlikte olduğu Jasper Black ile bir daha ne zaman karşılaşsa zihninde hep aynı görüntü canlanıyor haliyle.

O andan sonra kadında da ülkede de hiçbir şey eskisi gibi olmuyor. Jasper Black kokain bağımlısı olup gül gibi gazeteciliğinden oluyor. Kız arkadaşı Petra ise, zavallı kadına sarıyor, “Jasper’ı baştan çıkardın” deyü.

Kadıncağız kendisine yeni bir hayat kurmak için bir karakolda çay kahve yapma ve dosyalama işine giriyor. Burada tanıştığı polisle de birlikte oluyor ve fakat bu polisten dehşetengiz bir şey öğreniyor. Meğersem stadyumda bu patlamanın olacağını devlet yetkilileri biliyorlarmış. Biliyorlarmış ama istihbarat ağları bozulmasın diye söylememiş ve önlememişler. Bu patlamayı önlemeye kalkarlarsa terör örgütünün bundan sonra ne yapacağını bilemezlermiş, daha kötü olurmuş.

Zaten kadıncağızın kafa yarı gidikti, bunu öğrenince “biliyorlardır biliyorlardı” diye diye iyice balataları sıyırıyor. Gazeteciler diye, gazetede yayınlasın diye Jasper ve Petra’ya da anlatıyor bu durumu ama bir kazık da oradan geliyor. Petra bu bilgiyi gazetede yazmayıp, susmak karşılığı kalemini hükümete satıyor.

Bunun üzerine iyice dellenen kadıncağız, çaktırmadan Petra’nın ofisine gidip bir bidon benzini bocalıyor onun üzerine. Tam çakmağı çakacakken insafa geliyor. “Allah’ından bul deyyus” deyip dönüyor arkasını gidiyor.

Usame Bin Ladin bunu okumuş mudur bilmem. Okuyunca insafa gelsin, bomba atmayı bıraksın isteğiyle yazılmış. Canım. Hemen bırakır o da şimdi.

Sevgili Usame,

Kitabı okumadıysan filmi de var. Filmini izle.




1 yorum:

  1. çok merak ettim kitabı, listeme ekledim... paylaşıma teşekkürler...

    YanıtlaSil