13 Ağustos 2012 Pazartesi

KIRMIZI ZAMBAK



KIRMIZI ZAMBAK

(Le Lys Rouge)

Yazarı: Anatole France

Fransızca Aslından Çeviren: Tahsin Yücel

Yayınevi: Can Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım 1983 - 2.Basım 2008

Sayfa Sayısı: 274


Seçkin ve sanatçılardan oluşan bir grubun aşka, sanata, ilişkilere dair sohbetleri, ana karakterimiz Therese’in kocasını başka bir adamla aldatması, sonra o adamı bırakıp daha başka bir adamla aldatması ama en çok onunla aldatması. Onunla birlikte aldatmalara tövbe etmesi, aşkı tatması hede hödö…

İçim bayıldı yemin ediyorum. İmgelemler, simgelemler…Olmaz olsun sizin gibi sanatçılar, seçkinler.

Yazar, kendi çalkantılı özel yaşamından ve 1888’de tanıştığı bir hatundan esinlenerek yazmış. Üstelik 1921 Nobel Edebiyat ödülü almış bu yazar. Ama bu kitabından almamıştır herhalde. Diğer kitapları daha güzel olmalı ki adama Nobel vermişler. Ben bu kitaptan vermezdim Nobel falan. Mesela Orhan Pamuk’un da sadece Masumiyet Müzesi’ni okuyunca “Piiii bu mu Nobel almış?” denir. Adamı tek kitabından ötürü yargılamamak lazım yani. Belki diğer kitapları iyidir. Ama bu değil, hiç değil hem de.

2 yorum:

  1. Lise yıllarımda "Tanrılar Susamışlardı" adlı kitabını elimde gören sınıftan bir öğrenci şahıs, beni bir din sorgusundan geçirmişti.
    Ben de "Bunun yadırgadığı kitap iyidir." düşüncesiyle daha bir şevkle okumuştum.
    O kitaptaki şu cümle aklımda kalmış: "Devrimde çok cam kırılır, camcılar zengin olur." basit ama aklımda kalmış işte. Ergenlik döneminde ilgi çekici gelmiş bakış açısı.

    YanıtlaSil
  2. "Tanrılar Susamışlardı"
    Bilmiyorum bu kitabı, denk gelirsem okurum ama.
    *
    "Devrimde çok cam kırılır, camcılar zengin olur."
    Evet, düşündürücü.

    YanıtlaSil