24 Ağustos 2019 Cumartesi

GÖR BENİ



GÖR BENİ

Akilah Azra Kohen

2019

Everest Yayınları

1. Basım - Ocak 2019

593 sayfa


Azra Kohen'in - Çİ - kitaplarında edindiğim izlenimi bu kitapta da edindim. Yazar aslında sadece bilgi vermek istiyor. Toplum ve insanlık olarak nasıl kandırılıyoruz, doğru bildiğimiz yanlışlar, tarihimiz ve tarihi kimlerin nasıl yazdığı, değiştirdiği... vb konularda bildiklerini paylaşmak hem de şiddetle ve yoğun bir arzuyla paylaşmak istiyor. Salt bu bilgileri paylaşmak ilgi çekmeyeceği için bir roman içinde, karakterlerin ağzından, heyecanı yüksek bir kurgu içinde yedirmeye çalışıyor.

Başarılı oluyor mu?

Bana sevimli gelmiyor. İtici buluyorum.

Kitabın başında:

"Zaten yeterince yorgun olan zihninizi hikayenin zaman çizelgesinde hatalar aramak için boşuna meşgul etmeyiniz" diyor yazar. Bu da yukarıda belirttiğim şekilde yazarın aslında "Verdiğim bilgiyi al, gerisini kurcalama" dediği savımı destekliyor.


Yazarın kitabın dipnotlarında müzik önerisinde bulunması, "Araştırın" diye direktifler vermesi de tatsız geliyor. 

*

Kitaptaki hikayede cumhuriyet yeni ilan edilmiş, ülke bir değişim sürecinde. Bunu benimseyenler olduğu gibi bu değişime karşı olanlar da var.

Benimseyenlerden biri Ülkü. Egedeki köyünde savaşı görmüş ve bizzat yaşamış olan Ülkü, annesi, anneannesi ve kardeşleri Ayşe, İlmiye ve Ali ile İstanbul'a gelmiş. Maddi durumları pek iyi değil ama akıllı, çalışkan, gururlu insanlar.

Ayşe terzilik yapıyor.

İlmiye ve Ali okuyor.

Aynı sınıfta kız-erkek karma şekilde eğitim alınmasını yadırgayanlar da çıkıyor tabii.

Ayşe'nin sınıf arkadaşı Orhan, bu şekilde düşünenlerden. Ama aldıkları eğitim onun düşüncelerini değiştiriyor.

Fred adlı öğretmenleri onlara dinler tarihinden bahsediyor. İsa'nın aslında zenci ve Yahudi olduğu, Nuh tufanının çok daha önceki yıllarda ve dinlerde de anlatıldığını, kutsal kitapların nasıl oluşturulduğu...vb.

*

Ülkedeki devrimlere ve Atatürk'e karşı olanlardan biri Selim.

Zengin bir ailenin çocuğu. Paşa çocuğu. 

Bir gün erkek kıyafetleri (pantolon) giyerek at kullanan Ülkü'yü görünce ondan çok etkileniyor. Sonra öğreniyor ki onlarla aynı apartmanda yaşıyorlar.

Selim, gerici tarikatların içinde. Ama Ülkü ile tanışınca hayata bakışı da yavaş yavaş değişiyor. 

*

Kitabın sonunda 

Ülkü ve Selim,

İlmiye ve Orhan kavuşuyorlar.

Ayşe ünlü bir modacı oluyor.

İlmiye öğretmen.

Öğretmen Fred ise öldürülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder