8 Eylül 2012 Cumartesi

VADİDEKİ ZAMBAK



VADİDEKİ ZAMBAK

( Le Lys Dans La Vallee)

Yazarı: Honore de Balzac

Fransızca Aslından Çeviren: Cemal Süreyya

Yayınevi: Alkım Yayınevi

Basım Yılı: 1. Baskı-Mart 2006

Sayfa Sayısı: 290


Zavallı, doğuştan şanssız Felix'çiğim.

Daha aileden bahtsız. Aslında hali vakti yerinde bir ailenin evladı olarak dünyaya geliyor ama o anası olacak kadın yok mu. İnsan öz evladına böyle davranır mı? Sanırsın üvey evlat ya da evlatlık alınmış. Hoş, öyle olsa bile insan böyle davranır mı vicdansız kadın. 

Anasından, babasından,kardeşlerinden bir güleryüz, bir hoşluk, doğru düzgün para da görmeden büyüyen Felix, başka bir şehre, bir yakının yanına gönderilir. Burada kaderi Henriette'yi görmesiyle değişir.

Bir baloda karşılaşırlar. Felix tabi çulsuz, çelimsiz bir genç. Henriette alımlı, güzel bir kadın. Felix dayanamayıp Henriette'nin omzuna bir buse konduruverir. Tabi kadın şaşkın. Felix ondan da şaşkın.''Ne yaptım ulan ben!'' der içinden. Ama kadın kızmaz ona, ''Aferin iyi yapmışsın''da demez ama en azından o kadar rencide etmez.

Balo sonrası Felix, Henriette'yi unutamaz. Arar sorar, sonunda bulur kadını ve yaşadığı yeri. Evli barklı, çoluklu çocuklu, hizmetçili, bahçıvanlı koca bir evde yaşamaktadır kadın. 

Felix, ailenin içine sızar. Böyle söyleyince kötü biriymiş ya da kötü niyetliymiş gibi oldu ama hiç değil. Kadının kocası zalım. Huysuzun teki. Sevimsiz birşey. Kadınsa melek adeta. Nasıl naif, nasıl yüce gönüllü.

Felix, artık aileden biri olup çıkar ama kadın da tabi saf değil o kadar. Anlıyor Felix'in kendisini sevdiğini. Ama kocasını, çoluğunu çocuğunu bırakıp maceraya atılacak kadın mı o? ''Annen gibi sev beni, ablan gibi sev'' diyor. Hee kolaydı öyle. 

Felix, arkasındaki gizli güç Henriette sayesinde güzel bir kariyere kavuşur. O arada başka bir kadın Felix'e aşık olur ama Felix'in gözü pek yok onda. Ancak bu durum Henriette'nin kulağına gider elbet. Üzüle üzüle bir deri bir kemik kalır kadıncağız. Sonra da Allah rahmet eylesin.

Aslında tüm bu hikaye, Felix'in üçüncü kız arkadaşına yazdığı bir mektup. İlki Henriette. İkincisi, Felix'e aşık olan Leydi Dudley. Üçüncüsü de Natalie.

Felix hep Henriette ile Leydi Dudley'i kıyaslar. Natalie de ''Beni de bunlarla kıyaslayacaksın. Ama ben ne Henriette kadar iyi yürekliyim ne de Leydi Dudley kadar tutkulu. Git kendini çok sevdirmeden'' der.

Felix'e yine hüsran, Felix'e gene hasret var.Yine ona esmer günler düştü.

18.yüzyıl Fransa'sının toplumsal ve siyasal hayatının arka planda olduğu, Balzac'ın sanırım sadece kadınlara hitaben yazdığı bir aşk romanı bu. Zira yer yer ''Siz ki kelimenin tam anlamıyla kadınsınız...'', ''...tabi sizin anneleriniz öyle yapmaz...'' gibi ifadeleri var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder