2 Nisan 2020 Perşembe

DA VİNCİ ŞİFRESİ


DA VİNCİ ŞİFRESİ

(The Da Vinci Code)

Dan Brown

2003

Türkçesi: Petek Demir

Altın Kitaplar Yayınevi

562 sayfa


Dan Brown'un "Cehennem" kitabını okuduktan sonra meşhur "Da Vinci Şifresi"ni de okuyayım dedim.

Aslında okumuştum ben Da Vinci Şifresi'ni yıllar yıllar önce. Ama hiçbir şey hatırlamadığım için bir daha okuyayım dedim.

Yine bir baş döndürücülük. Yine bir kurgunun içinde kaybolmacalık.

Hiç sevmediğim bir şey; ipucu peşinde koşup durmak.

*

Louvre Müzesi müdürü Jacques Sauniere öldürülmüş.

Polisler, bu ölümle ilgili Harvard Üniversitesi Dini Simgebilim Profesörü Robert Langdon'ı çağırıyorlar. . Çünkü Sauniere ölmeden önce kendi kanıyla bir not yazmış:

13-3-2-21-1-1-8-5

On Draco devini al!

On sahte alim!

P.S Robert Langdon'ı bul.

Polis şefi Bezu Fache bu cinayeti Langdon'ın işlediğini düşünüyor. Mesajı son satırını ona göstermeden Langdon'ı bu konuda sorguluyor.

Sauniere ayrıca vücuduna beş köşeli yıldız çizmiş. Langdon'ın verdiği bilgilere göre; Sanuiere tanrıçalarla ilgilenen biriymiş. Beş köşeli yıldız da eski çağ insanlarının erkek ve dişi temsiliymiş. Erkek ve dişi dengesi dünyayı ahenkli hale getirirmiş. Ama daha sonra Roma Katolik Kilisesi beş köşeli yıldızı, pagan dinlerini yok etme amacıyla değiştirmiş, pagan tanrı ve tanrıçalarını simgeleyen sembolleri şeytani anlamlara sokmuş.

Çıplak vücudunun pozisyonu da Da Vinci'nin "Vitruvius Adamı" görünümündeymiş.


Bu da erkek ve dişi ahengini temsil ediyormuş. Ayrıca altın oran PHİ sayısını. 1,618. İnsan vücudunun oranları her zaman PHİ sayısına eşitmiş. Başından yere kadar olan mesafenin, göbek deliğinden yere kadar olan mesafeye bölümü; omzundan parmak uçlarına kadar olan mesafenin, dirsekten parmak ucuna kadar olan mesafeye bölümü; kalçadan yere kadar olan mesafenin, dizden yere kadar olan mesafenin bölümü PHİ'yi veriyormuş. Altın Oran'ı öven Romalı mimar Marcus Vitruvius'dan almış Vitruvius Adamı bu ismi.

*

Bezu Fache ile Langdon konuşurlarken kriptograf Ajan Sophie Neveu geliyor. Öldürülen müze müdürü, Sophie'nin büyükbabası. Sophie'nin annesi, babası, erkek kardeşi, büyükannesi bir kazada ölmüş. Büyükbabası büyütmüş onu. Ama büyükbabasıyla uzun yıllardır görüşmüyormuş. Çünkü büyükbabasını bir kere seks ayini yaparken görmüş. Aman ne büyük olay!

(Bu seks ayinine Hieros Gamos denirmiş. Dişinin üreme gücünü kutlamak için yapılan bir törenmiş.)

Büyükbabası sık sık onunla iletişim kurmaya çalışmış ama Sophie cevap vermemiş hiç.

Büyükbabasının yazdığı bu mesajın kendisine olduğunu düşünüyor Sophie. Kriptograf olduğu için büyükbabası bu rakamlarla olaya kendisinin dahil edilmesini istemiş olmalı.

*

Mesajdaki sayı diziminin 

1-1-2-3-5-8-13-21

Fibonacci Dizimi olduğunu buluyor Sophie. Her bir sayının, kendisinden önceki iki sayının toplamına eşit olduğu bir sayı dizisi.

Langdon'a mesajın son satırını gösterip şüpheli olduğunu söylüyor ve onu kaçırıyor.

Karıştırılmış Fibonacci Dizimi, mesajın diğer satırlarının da karıştırılarak yazılmış olduğuna dair bir ipucu. Yani bir anagram.

On Draco devini al!
On sahte alim!

Bunun da aslının;

Leonardo da Vinci!
Mona Lisa!

olduğunu buluyorlar.

*

Müzeye Mona Lisa tablosunu görmeye gidiyorlar.

Tabloda gizli şekilde

KARA RİYA AKLI BİLSEK 

yazısını okuyorlar.

Bunun da KAYALIKLAR BAKİRESİ anlamına geldiğini buluyorlar.



Kayalıklar Bakiresi tablosunun arkasında anahtar buluyorlar. Sophie küçükken bu anahtarı görmüş büyükbabasında.

Anahtarda gizli bir yazıyla:

24 Rue Haxo

yazıyor. Bir adres. Bu adrese gidiyorlar. Zürich Emanet Bankası var adreste. Seuniere'ye ait banka kasasından taş bir silindir çıkıyor. Tarikatın kilit taşı. Kutsal kasenin saklandığı yeri gösteren bir harita.

*

Sophie ve Langdon, polisten kaçmak içn Langdon'ın tanıdığı bir kutsal kase araştırmacısı olan Teabing'in evine gidiyorlar. Ondan da bilgi alıyorlar.

Taşta bir yazı çıkıyor. Aynaya tutulunca okunabilen yazıda:

Eski hikmet sözü çözer bunu... ve toplar size savruk bir soyu... tapınakçı kilit lahde tapar... gerçek neyse atbash ışık tutar.

yazıyor.

Atbash Şifresi bir şifreleme tekniği imiş.

Hikmet kelimesinin eski hali: Sh-V-P-Y-A Yani Sofia imiş.

Bu şifreyle kilit taşını açıyorlar. Ama içinden bir tane daha zımbırtı çıkıyor. Çıkan kriptekste yazan şu:

PAPAŞÖVALYEGÖMMÜŞLONDRADA

KUTSALGAZAPCEVAPOLMUŞONA

ARA,KÜREYİKABREAİTTİ

GÜLDÜTENİDOLUYDUGÖBEĞİ


Kütüphanede araştırma yapıyorlar. Aradıkları şövalyenin Sir Isaac Newton olduğunu öğreniyorlar. 
Newton'ın cenazesine dostu Alexander Pope başkanlık etmiş. Mesajdaki Papa bu.

Bu bilgiler onları Westminster Manastırı'na ulaştırıyor.

Orada Teabing onları durduruyor. Meğer, Teabing Sion Tarikatının Öğretmen lakaplı üst düzey yetkilisi imiş. Sauniere'yi öldürten oymuş.


**

Silas, anne babasının bakımından uzak, tek başına hayatta kalmaya çalışan albino bir çocuk. Onu Piskopos Manuel Aringarosa bulup büyütüyor. Aringarosa, Opus Dei Tarikatına bağlı. Kendilerine kesici aletlerle acı veren ayinler yapıyorlar.

Sauniere'yi öldüren Silas. Ona bu emri Aringarosa, ona da Öğretmen namlı üst düzey yetkili veriyor.

Çünkü Sauniere, Sion Tarikatının başı. Sion Tarikatı kutsal kaseyi ve kilit taşını koruyor. Öğretmen de bu kilit taşını bulup kutsal kaseye ulaşmak istiyor.

Sion Tarikatında Boticelli, Sır Isaac Newton, Victor Hugo, Leonarda da Vinci... gibi isimler yer almış. Da Vinci, kardeşliğin Büyük Üstatı olarak 1510-1519 arası tarikata başkanlık etmiş.

Sion Tarikatı -kardeşlik- 1099 yılında Kudüs'te Fransız kralı Godefroi Bouillon tarafından kurulmuş. Kral Godefroi İsa zamanından beri ailesinin sakladığı bir sırra sahipmiş. Bu sırra ilişkin belgeleri kurtarmak için Tapınak Şovalyeleri oluşturulmuş. Belgeler ve onun gücü tek bir isimle anılıyormuş: Sangreal. Kutsal Kase demek. Kutsal Kasenin sembolü de gül.

Kutsal kasenin bir kadeh olduğu, Kutsal Kase'nin asıl yapısını korumak için uydurulmuş bir alegori imiş. Kadeh aslında mecaz olarak kullanılıyor. Kase aslında bir kadınlık sembolü. Tanrıçayı temsil ediyor. Kadın, hayat verebilme gücü ile bir zamanlar kutsal iken erkek egemen kilise onu şeytanlaştırmış.

Bu kadın Magdalalı Meryem. İsa'nın karısı. Soylu bir aileden geliyor. Ve İsa'nın çocuğunu doğuruyor. Kız. Adı Sarah. İsa, kendisi öldükten sonra nasıl devam edileceği konusunda karısına talimatlar veriyor.

Roma İmparatoru Constantin, Hristiyanlıktan pagan izlerini silmek ve İsa'yı tanrısallaştırıp onun nüfuzunu kendi iktidarı için kullanmak üzere çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede yeni bir İncil yazdırıyor. Magdalalı Meryem'in fahişe olduğunu yayıyor. Çocuk da gizleniyor.

Yani Magdalalı Meryem, Kutsal Kase imiş. Sangreal belgeleri de Mesih'in neslini ispatlıyormuş. Sion Tarikatı bu belgeleri koruyormuş. Kilise ile tarikat arasındaki anlaşmaya göre Kilise tarikata saldırmayacak, tarikat da Sangreal belgelerini gizli tutacakmış. 

**

Teabing, kripteksi çözmesi için Langdon'a veriyor. Yoksa öldürecek Langdon'ı da Sophie'yi de.

Langdon çözemeyip kripteksi havaya atıyor, Teabing'in elinden bu şekilde kurtuluyorlar.

Aringarosa, Bezu Fache'ye olanları itiraf edince polisler gerçek suçlunun Teabing olduğunu öğreniyorlar.

Bu arada Langdon aslında kripteksin şifresini çözmüş, MEYVE imiş şifre. Hani Newton'ın başına düşen elma hikayesini temsilen. Kripteksin içindeki kağıdı almış havaya atmadan önce. Kağıtta Seuniere'nin yazdığı şu yazı var:

Kutsal Kase Roslin'in altında
Bıçak ve kadeh bekçidir ona.
Şaheserler süsler yatağını
Seyrederken yıldızlı semayı

Bunun üzerine Sophie ve Langdon, Edinburgh'daki Şifre Katedrali denilen Rosslyn Şapeli'ne gidiyor.

Şapel müdürü ve aynı zamanda Rosslyn Vakfı başkanı, meğer Sophie'nin büyükannesi imiş. Erkek kardeşi de oradaymış. Aileyi korumak için öldükleri yalanını söylemek zorunda kalmışlar. Bu iki kardeş İsa'nın soyundan geliyormuş.

Büyükanneden öğrendiklerine göre Tarikat, Kutsal Kase'nin açıklanmasını istemiyormuş. Çünkü;

"Ruhlarımızı ayakta tutan gizem ve meraktır. Kase'nin kendisi değil. Kase'nin güzelliği onun semavi doğasındadır." 

Şiirde geçen bıçak, erkek olan her şeyi, kadeh de kadın olanı temsil ediyormuş. Bu da Davut Yıldızı şekli. Süleyman'ın mührü. Erkek ile dişinin birleşimi.




Tarikatın vazifesi, Kase'yi sonsuza kadar yatacağı Fransa'ya geri götürmekmiş. Büyükanne bunun başarılıp başarılmadığını bilmiyor.

Langdon sonra anlıyor ki şiirde "Şaheserler süsler yatağını" dediği Da Vinci'nin, Boticelli'nin eserlerinin olduğu Louvre Müzesi önündeki piramidin altı. Tavandan sarkan ters piramit V şeklinde gözüküyor. Yani kadeh şeklinde. Anlıyor ki;

"Kutsal Kase arayışı, Magdalalı Meryem'in kemikleri önünde diz çökme arayışıdır. Dışlanan kadının ayakları dibinde dua etmek için çıkılan bir yolculuktur." sf.562

*

Bu muydu yani?

İnsanlar, özellikle Hristiyanlar Hz.İsa'nın Tanrı'nın oğlu olmadığını, onun Magdalalı Meryem ile evli olduğunu, Magdalalı Meryem'in soylu bir aileden geldiğini, İsa'nın çocukları olduğunu öğrenirlerse Kilise'nin kendilerine yalan söylediğini anlarmış, infial olurmuş.

Bir bok olmaz.

Bin yıldır söylenen bir yalanı bir belgeyle çürütünce insanların inancının sarsılacağını sanmıyorum. Yani gerçekten Sangreal belgeleri varsa ve ortaya çıkarsa dünyada olay molay olmaz bence.

*

Kitapta yazdığına göre Uyuyan Güzel, Notre Dame'in Kamburu, Sihirli Flüt, Disney'in Sindirella, Uyuyan Güzel, Pamuk Prenses masalları... Kutsal Kase sembolleriyle doluymuş. Buradan da Kutsal Kase aslında sır değil, o her yerde anlamı çıkıyormuş.


*

Çok yorucu bir kitaptı çok. 


Filmi de izledim kitabı okuduktan sonra. Yıllar önce sinemada izlediğimi hatırlıyorum. Ama içeriği kalmamıştı aklımda. Kitaptan sonra izleyince cila oldu, iyi oldu. Yalnız üç saat sürüyor film, höh! 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder