11 Eylül 2010 Cumartesi

MAHREM


MAHREM


Yazarı: Elif Şafak


Yayınevi:Metis Yayınları


Basım Yılı:İlk Basım 2000, 10.Basım 2006


Sayfa Sayısı:229



Hem günümüzden hem de yüzyıllar öncesinden öykülerle sentezlenen komplike bir roman. Adeta bir yılan gibi. Kuyruğu sonra başa ulaşıyor.


Şişman, çok şişman bir kadın vardır ana eksende. Ne yaparsa yapsın artık zayıflayamayacağına kanaat getirmiş, kilolarıyla yaşamaya çalışan fakat dışarıdaki güzelliklerden uzak duran bir kadındır o. Dışarıda insanların seyirlik malzemesi olmaktan rahatsızlık duyar. Görünüşü nedeniyle kimseyi sevemeyeceği, kimsenin de onu sevemeyeceğin düşündüğü bir zamanda Be-Ce ile tanışır. Onun da son derece kısa boylu olması nedeniyle uzun, iri, şişman bir kadın ve zayıf, cüce bir erkeğin sevgililiği dışarıda rahatsız bakışlara maruz kalmalarına yol açar.


Kitapta normal insanlar ile aşırı güzellikleri ve aşırı çirkinlikleriyle bir sirk çadırında görsel malzeme olarak kullanılan yüzyıllar öncesinden gelen örnekler vardır.Tüm bu insanlar bir romanın sayfalarında birbirlerinin hayatlarına bulaşmadan ortak noktalarının öne çıkardığı görsellikleriyle var olmaya çalışır.Var mı dedim. Belki de yoklar. Belki de hiç olmadılar.


3 yorum:

  1. tavsiye ediyormusun? teyzem okumusda cok sarmamıs yaa

    bu arada yenı blog tasarımın super olmus

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim şekerim.

    kitaba gelince,çok tavsiye etmem.kendisini okutan bir kitap sayılmaz. ben sadece elif şafak ve kitapları hakkında bik bik ötebilmek için okudum bunu :)

    YanıtlaSil
  3. Evet bence de çok sürükleyici bir kitap değil.Ama tipik bir Elif Şafak kitabı. Komplike roman yapısı, uç karakterler, uç olmalarına rağmen bir arada yaşamayı bilen karakterler...Kitapta en çok sevdiğim yerler "nazar sözlüğü" bölümleriydi. Kelimelerin kendince anlamları çok hoştu. Bu minvalde 'aşk' ve 'zühre' kelimelerinin anlamlarına vurgu yapmak isterim:)
    Zehra Şamlıoğlu

    YanıtlaSil