11 Eylül 2010 Cumartesi

AKP GERÇEĞİ VE LAİK DARBE FİYASKOSU


AKP GERÇEĞİ VE LAİK DARBE FİYASKOSU


Yazarı: Osman Ulagay


Yayınevi: Doğan Kitap


Basım Yılı: 7.Baskı- Mart 2008


Sayfa Sayısı: 140



22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesi ve sonrasına dair mantıklı analizler içeren bir kitap.


O dönem ortalıkta akıl tutulması yaşayan ve bu nedenle sağlıklı düşünme yetilerini kaybetmiş fanatiklerin cirit atması nedeniyle gazetedeki yazılarına ara vermeyi tercih eden Osman Ulagay, içinde biriktirdiklerini bu kitapta toplamış.


Hatırlayacaksınız, Cumhuriyet mitingleri, e-muhtıra haberleri gündemdeydi. Toplumun ''laik kesim'' ve ''AKP yandaşları'' olarak ikiye ayrıldığı ve laik kesimin rejimin tehlikeye girdiği inancıyla içine düştüğü sıkıntılar vardı. Farkedemedikleri asıl çözüm, beğenmedikleri AKP'ye bir alternatif yaratabilmekti. Fakat bunun yerine tüm enerjilerini AKP'ye saldırarak harcadılar. Bunun için harcadıkları emeği ve zamanı, AKP'nin yükselişinin ardında yatan nedenleri araştırmakla geçirselerdi, 22 Temmuz'dan önce halkın çeşitli kesimlerinden geniş bir katılımla gerçekleşen Cumhuriyet mitinglerinin getirdiği hava ile AKP'yi devirdiklerini sanmayacaklar, seçimde büyük bir hayal kırıklığına uğramayacaklardı.


Seçim sonrasında yaşananlar da oldukça gülünçtü. Sanki CHP, bu süreçte çok bilinçli, mantıklı davrandı, halkın ihtiyaçlarına karşılık verdi, geleceğe dair inandırıcı vaatlerde bulunudu da halk anlamadı. Halk, ''bidon kafalı'' oldu, ''göbeğini kaşıyan adam'' oldu.


Çok güzel bir soru sormuş Osman Ulagay. ''AKP neden Türkiye'nin her yerine gidebilen tek parti? CHP-MHP neden gidemiyor bu bölgelere?''


Ve yine onun tabiriyle ''Seçim yenilgilerinin gediklisi olan CHP'de sorumluluğu kimse üstlenmez. CHP'nin başarısızlığı hep kendi dışındaki etmenlerle açıklanır. Bu kendini temize çıkarma ve CHP'ye umut bağlamış olanları avutma sürecinin sonunda da 'kurtar bizi atam' noktasına gelinir, Anıtkabir'e sığınılır.'' (sf 58)


Ülkenin iyi eğitim görmüş, yüzü batıya dönük, kültürlü, entelektüel kesimindeki statükocu zihniyete üzüldüğü her satırda belli olan yazar, kendini solda sayan partilerin, AKP gelişirken ne yaptığını şu şekilde derlemiş:


''-Değişimi reddedip mevcut düzenin savunuculuğunu üstlendi.


-Değişen dünyanın ve Türkiye'nin gerçeklerini dikkate alarak düzenin mağdurları için yeni politikalar ve çözümler üretemedi.


-Tarihsel büyük korkuyu günümüze taşıdı, toplumun geniş bir kesimini gerici diye niteleyerek dışladı ve kendi toplumsal tabanını daralttı.


-Lider sultasına karşı çıkmayarak başarısız liderlerin görevde kalmasına göz yumdu, kadrolarını yenileyemedi.


-Siyasal İslam'ın yaptığını yapamadı, kendi içinden solu dönüştürecek bir kadro çıkaramadı.


-Toplumdaki desteğini kaybettiği için antidemokratik yollarla iktidara gelmenin yollarını aramaya başladı. ''(sf 78)


Bir genel seçimi daha Akp'nin başarısı ve CHP'nin yenilgisiyle geçirdik. Şimdi önümüzdeki seçimlere bakma zamanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder