SAKINCALI PİYADE
Yazarı:Uğur Mumcu
Yayınevi: Tekin Yayınevi
Basım Yılı: 30.Basım - 1993
Sayfa Sayısı: 120
Uğur Mumcu , özelde 12 mart döneminde kendisi ve yakın çevresinin yaşadığı, genelde ise tüm Türkiye'ye egemen olan zihniyeti anlattığı bu kitabında Türkiye'de bir zamanlar ne kadar da saçma salak insanların ve düşüncelerin olduğunu yazmış.
Misal;Uğur Mumcu bir yazısında ''Hoşgelişler Ola'' türküsündeki ''sağdan sola, soldan sağa al da bayrağı düşman üstüne'' mısrasını kullandı diye komünist düzeni getirmeye çalışmaktan hakkında dava açılıyor.Anayasa Hukuku profosörü Mümtaz Soysal, savunmasında ''Sokrat'ın yargılanması yunan uygarlığı için bir kara leke oldu.Galile'nin yargılanması insanlık tarihi için bir suç sayıldı.Beni de işlemediğim suçlardan ötürü yargılayarak, zorla kahraman yapmak istiyorsunuz'' örneğini veriyor. Yargıcın buna kızgınlıkla verdiği cevaba gelin:''Sokrat'ı yargılayan bir yunan mahkemesidir.Burası ise Türk mahkemesidir.Galile, insanlık uğruna öldü, marksist, leninist ilkeler uğruna değil. (sf 21)
Prof.Uğur Alacakaptan, cezaevindeki koşullar nedeniyle disk kayması yaşar. Cezaevi doktoruna götürülür.Elini beline götürüp ''İşte burası ağrıyor'' der ve doktor bağırır:''Esas duruşa geç. Bir Türk subayının karşısındasın''
Güzeldir ve ilginçtir ki Uğur Mumcu, kitapta bu yaşanılan saçmalıklara sebep olan herkesin adını veriyor. Bahsi geçen yargıçlar, savcılar, doktorlar, askerler...hiçbiri geçiştirilmiyor, tarihe isimleri not düşülüyor.
Kitap insanın sinir sistemini bozabilir. Yok yere hapse girmek, gerizekalı insanlarla muhatap olmak, sorulara cevap bulamamak...gibi hususlar okurken beni sinir etti. Yaşayanlar nasıl akıl sağlıklarını korumuşlar, hayret ediyorum.Üzülüyorum, memleketin bir döneminin böyle çöpe atılmasına, aydınlarının küstürülmesine, kitapların yakılmasına, böyle tehlikeli zihniyetlerin ülkenin yargısına hakim olmasına.
Neyse ki o günler geride kaldı.
Geride kaldı değil mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder