31 Ağustos 2023 Perşembe

RAMSES Batı Akasyası'nın Altında


 RAMSES

Batı Akasyası’nın Altında

(Ramses: Sous L’acacia d’Occident)

Christian Jacq

1997

Çeviren: A. Rıza Yalt

Remzi Kitabevi

5.Basım - 1999

327 sayfa

Beş kitaplık bir serinin son kitabını alıp okumaya başlamışım.

Kitapçıda bu kitaba denk geldim, pek incelemeden alıp okumaya başladım. Beş kitaplık Ramses serisinin son kitabıymış meğer. Olsun.

Fırsat olursa serinin diğer kitaplarını da okumak isterim.

*

Kitapta çok güzel bir Mısır ülkesi var. Hitit İmparatorluğu ile yapılan Kadeş Antlaşması’nın ardından Mısır’da halk refah içinde yaşıyor, ülke zengin ve adaletli, insanlar mutlu.

Ama bundan rahatsız olanlar da var.  

*

Hatti (Hitit) İmparatoru Mutavallis’i oğlu Urhi-Teşup öldürüyor. Ama tahtı Mutavallis’in kardeşi Hattuşil ele geçiriyor. Urhi-Teşup, düşmanı Mısır firavunu Ramses’e sığınıyor. Ramses onu bir süre misafir ediyor. Mısır ve Hatti arasında barış anlaşması (Kadeş) imzalanınca Ramses, Urhi-Teşup’u özgür bırakıyor.

Urhi-Teşup ise Ramses’i öldürmek istiyor.

*

Raya, Ramses’in hükümdarlığını çökertmek için Mısır’da kurulan Hitit casusluk şebekesinin bir üyesi. Barışla birlikte ticarete geri dönmüş. Urhi-Teşup serbest bırakılınca Raya, Urhi-Teşup’un yanına gidip Ramses’i öldürmede işbirliği teklif ediyor. Urhi Teşup da kabul ediyor.

*

Ramses. Babası Seti. Annesi Tuya. Karısı kraliçe Nefertari.

Annesi, babası ve karısı ölüyor Ramses’in.

Geride kızı Meritamon var, dünya işlerinden elini çekmiş, dinle meşgul. Tapınakta toplumdan uzak yaşıyor.

Ramses’in aşığı İset’ten iki oğlu var: Kha ile Merenptah.

Kha dini bilge. Merenptah genç savaşçı.

Nefertari ölünce İset kraliçe oluyor.

*

Dışişleri Bakanı Aşa. Ramses’in çocukluk arkadaşı.

Katip Ameni. O da Ramses’in çocukluk arkadaşı. Ayrıca Kral’ın resmi sandalet taşıyıcısı.

Yılan oynatıcısı Setau. O da Ramses’in çocukluk arkadaşı. Lotus, Setau’nun sevgilisi. İki sevgili tıpla, özellikle zehirlerle ilgileniyor.

Musa da arkadaşları. Bildiğimiz peygamber Musa. Ama onun yolu ayrı. Çölde dolaşıp savaşıyor.

Seramana, Ramses’in güçlü savaşçısı. Ramses için kurşun atar, kurşun yer.

*

Bu barış ortamından Hitit imparatoru Hattuşil rahatsız. Barışın devam etmesi için için karısı imparatoriçe Putuhepa’dan olan kızının Ramses ile evlenip Mısır’a Büyük Kraliçe yapılmasını istiyor.

Bu isteği Ramses kabul etmek istemiyor. Hem kendisine böyle bir şey dayatılması ve kabul etmezse savaşla tehdit edilmesinden rahatsız hem de İset’i böyle bir muameleye maruz bırakmak istemiyor.

Aşa, barış görüşmeleri için Hatti’ye gidiyor. Dönüş yolunda Urhi-Teşup, Aşa’yı öldürüyor.

Urhi-Teşup’un planına göre Mısır, bu ölümden Hititleri sorumlu tutacak ve böylece savaş çıkacak. Ama Aşa ölmeden önce kanıyla katili anlatmak için hiyeroglif yazıyor. Katilin adını yazacak dermanı bulamadığı için yalnızca hayır anlamına gelen işaret bırakıyor. Bunu okuyan Ramses, katilin akla gelen ilk kişi, yani Hititler olmadığını anlıyor. Katili aramaya koyuluyorlar.

*

İset, kendisi yüzünden savaş çıkmasını istemiyor ve intihar ediyor.  İset’in ölümü üzerine Ramses, Hitit imparatorunun kızıyla evlenmeyi kabul ediyor.

*

Hitit prensesi Mat-Hor ile Ramses evleniyorlar. Böylece iki ülke arasında sınırlar açılıyor, insanların ve ticaret mallarının serbeste geçeceği ilan ediliyor.

Mat-Hor, Ramses’e aşık, onu etkilemeye çalışıyor. Ama bir yandan da Mısır yasalarına aykırı davranıyor, açgözlülük ve daha fazla iktidar hevesine girince Ramses’in gözünden düşüyor.

Urhi-Teşup, Mat-Hor'u Ramses'e karşı doldurup Ramses'i zehirlemesini öneriyor. Mat-Hor bunu kabul ediyor ama o gün zehirli yemek Ramses'e ulaşmıyor. Bunun gibi Ramses'e yönelik pek çok suikast bir şekilde bozuluyor.

*

Bayan Tanit, zengin Fenikeli dul bir kadın. Mısır’da yaşıyor. Erkeklerle beraber olmaktan hoşlanıyor. Bir gece düzenlediği şölene Raya katılıyor ve Hitit prensi Urhi-Teşup’u tanıştırıyor. Tanit ve Urhi-Teşup evleniyorlar. (Geceyi beraber geçirince evlenmiş sayılıyorlarmış oranın yasalarına göre.)

*

Raya bir casus şebekesi kuruyor. Şebekenin başında eskiden büyücü Ofir varmış. Ölünce yerine kardeşi Malfi geçmiş. Ramses’i ve Mısır’ı yok etmek istiyorlar.

*

Urhi-Teşup, Ramses’i öldürmekle ilgili amacına hizmet etmesi için Tanit’i zorluyor. Tanit ona başta itaat ediyor ama bir gün Urhi-Teşup, kendisine yeterince yardım edemediği gerekçesiyle kadına sinirlenip kadının kedisini hançerle öldürüyor. Tanit de Seramana’ya gidip Urhi-Teşup’un Ramses’i öldürmek için planlar yaptığını itiraf ediyor.

Urhi-Teşup kaçıyor. Bir ordu kurup Mısır’a saldırmaya hazırlanırken Mısır ordusu, başında Ramses ile onu yeniyor. Bu sırada Urhi-Teşup Ramses’i öldürecekken Seramana engel oluyor, Ramses kurtuluyor ama Seramana ölüyor, ölmeden Urhi-Teşup’u da öldürüyor.

*

Kha hastalanıp ölüyor. Ramses elli dört yıldır hükümdar ve artık yaşlı. Diğer oğlu Merenptah’ı tahta ortak ediyor.

Sonunda Ramses altmış yedi yıl hükümdarlık ettikten sonra 89 yaşında öleceğini hissediyor ve hükümdarlığının başında diktirdiği batı akasya ağacının altında son nefesini veriyor. Yanında sağ kolu Ameni var. Ameni yaşamının geri kalanını onun hayat hikayesini yazmaya adayacağına söz veriyor.

Bu arada Musa’nın da öldüğü haberi geliyor. Ama ölmeden halkını vaat edilmiş topraklara ulaştırmış.

*

Tarihi kurguları severim. Bunu da sevdim.

Zaten de o kültürü tanıtmak ve sevdirmek için yazılmış belli ki. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder