25 Mayıs 2023 Perşembe

DÖNÜŞ

 

DÖNÜŞ

(Spin)

Robert Charles Wilson

2005

Çeviren: Burak Kara

İthaki Yayınları

5.Baskı - Aralık 2020

435 sayfa


Bir gün Güneş artık eski Güneş değildir.

Bir gün yıldızlar artık yok olur.

İşte öyle bir günün ardından yaşananları anlatıyor kitap.

*

Diane ve Jason ikiz kardeşler. Büyük Ev adı verilen bir evde yaşıyorlar. Babaları E.D saygın ve zengin bir bilim ve iş insanı. Anneleri Carol eskiden doktormuş ama alkol bağımlılığından ötürü çalışamaz duruma gelmiş. Tyler arkadaşları. Tyler’in annesi Büyük Ev’in hizmetçisi.

Diane, Jason ve Tyler, bir gece dürbünle gökyüzüne bakarken yıldızların, ayın ve uyduların birden yok olduğunu görüyorlar. Güneş de bir yıldız ve acaba o da mı yok oldu diye endişelenip sabah güneşin doğmamasından korkuyorlar. Neyse ki güneş doğuyor ama bilmiyorlar ki bu sahte bir güneş.

Dünya'nın etrafında bir bariyer peyda oluyor. O bariyerin dışında zaman farklı akıyormuş. Burda bir yıl geçmesi, bariyer dışında milyon yıl geçmesi gibi. Bu da güneşin ömrünü tüketiyormuş.

*

İnsanlar, insan ırkı için güneş sisteminde ikinci bir şans yaratmak amacıyla Mars’ta yaşamanın yollarını araştırıyorlar. Orada yapacakları çalışma normal şartlarda yüzlerce hatta binlerce yıl sürecekken içine girdikleri zaman bariyeri yüzünden birkaç ay sürecek.

Dünya'yı bu hale Varsayımsallar diye adlandırdıkları dış mihrakın getirdiğini düşünüyorlar ama varsayımsalların kendilerine bunu neden yaptığını anlamıyorlar.

*

Bu esnada YK (Yeni Krallık) adlı bir tarikat ortaya çıkıyor.  Dünya’nın bu halinden korkan insanlar bu tarikat içinde bir araya geliyor. Diane de bu tarikata bağlanmış, erkek arkadaşı Simon da tarikatın fanatiği. Diane ve Simon evleniyor. Tarikat daha sonra ortadan kalkıyor ama bağnazlık devam ediyor. Diane, kocası Simon ile ailesinden hem fiziken hem ruhen uzak yaşıyor.

*

Tyler doktor oluyor.

Jason, babası ile Perihelyon denilen bir yerde uzay çalışmaları yapıyor, Tyler'ı da yanına alıyor.

Mars’ta yaşam için araştırmalar yapıyorlar.

Mars’a tohumlar, hayvanlar ve insanlar gönderiliyor. Burada geçen birkaç yıl orada binlerce yıla tekabül ediyor ve Mars’tan Dünya’ya ilk yolcu geliyor. Bu fikri beğendim ve çok şaşırttı beni, beklemiyordum.

Mars’tan gelen Wun Ngo Wen, bir buçuk metre boyunda, siyah tenli bir tarihçi doktor.

Tyler ve Wun birbirleriyle fikir alışverişinde bulunuyorlar. Tyler, ona Mars’tan bahseden yazarları sayıyor: Burroughs, Wells, Bradbury... Wun çok merak edince onların kitaplarını veriyor Wun’a: Dünyalar Savaşı, Marslı Bir Prenses, Mars Yıllıkları, Yaban Diyarlardaki Yabancı, Kızıl Mars...

Wun’ın anlattığına göre Marslılar daha uzun yaşıyor. Çocukluk, büyüme ve yetişkinlikten sonra dördüncü evre dedikleri bir dönem var. İsteyene birtakım ilaçlar ile uzun ömür ekliyorlar. Ancak Dördüncü dedikleri bu kişilere oy verme hakkı tanınmıyor, çünkü kimse gezegenin “fi tarihinden kalma yaşlılar” tarafından yönetilmesini istemiyor. Çocuk yapmaları da mümkün değil, çünkü uzun ömür için kullandıkları ilaçlarda bunu engelleyen maddeler var.

Jason çok hasta ve bu ilaçlardan istiyor. İçinde ne olduğu, yan etkilerinin neler olacağı belli değil ama Jason işinin başında olabilmek için her şeye razı. Tyler ile birlikte Büyük Ev’e, çocukluklarının geçtiği eve gidiyorlar ve Tyler bu ilacı Jason’a vermeye başlıyor.

*
Kimileri Wun Ngo Wen’i çok severken kimileri ondan nefret ediyor. Onu Deccal gören tarikatlar türüyor. Ve Wun bir gün öldürülüyor. Suikast değil, yol kesici haydutlar tarafından adi bir cinayete kurban gidiyor.

*

Wun ölmeden önce onun önerisiyle uzaya replikatör yolluyorlar. Kendi kendilerine üreyen, çoğalan ve bilgi toplayan cisimcikler. Bir süre başarılı gidiyor ama bir zaman sonra çelişkili bilgiler geliyor. Sebebini anlamıyorlar. Ya replikatörler ölüyor ya da birileri daha replikatör gönderip onlarınkini bozuyor.

*

Simon bir gün Tyler’ı arıyor. Diane hastaymış. Tyler hemen onun yanına gidiyor. Sığırlardan bulaşan ölümcül bir hastalık var. Diane da o hastalığı kapmış. O sırada da kırmızı bir güneş ortaya çıkıyor ve insanlar Dünya’nın sonunun yaklaştığını düşünüyor. İntiharlar, cinayetler, yağmalar vb panik hali başgösteriyor. Tyler, Diane’i Büyük Ev’e götürmeye karar veriyor. Orası güvenli bir yer ve onu orada iyileştirebileceğini umuyor. Yolda Simon, tüm bu olanları ve Diane’e iyi bir eş olmadığını düşünüp onları terk ediyor.

Büyük Ev’de Jason da var, o da ölüm döşeğinde. Kullandığı ilaçlar onda iyi etki etmiyor. Varsayımsallar tarafından bedeninin ve zihninin ele geçirildiğini düşünüyor. Bazen onlardan haber ya da bilgi alıyor. Dediğine göre; Varsayımsallar Dünya'yı ele geçirip yeni bir tabiat kurmak istiyorlarmış. Wun öldükten sonra Jason ve ekibi onun ölü bedeni üzerinde gizlice inceleme yapmışlar ve onda bazı sonradan  yapılan değişimlerin izini görmüşler. O yüzden  Marslılar zannedildiği kadar dost ve barışçıl olmayabilirmiş. Jason son sözleri olarak bunları açıklayıp ölüyor.

Tyler, Diane’e iyileşmesi için Mars ilacı veriyor. Dördüncülük denen ömür uzatan ilaç.  İyileşen Diane, Simon’u bulmaya gidiyor. Buluyor da. Ondan boşanmak istediğini söylüyor. Boşanıp Tyler’ın yanına geliyor.

Tyler ve Diane farklı kimliklerle beraber yaşıyorlar. Bu arada Diane’nin annesi ve babası da ölüyor. Annesi demişken, Diane’nin annesi Carol, bir gün Tyler’a bir itirafta bulunuyor. Meğer Carol, Tyler’in annesine aşıkmış. Ona isimsiz aşk mektupları gönderiyormuş. Hiçbir zaman söylememiş bunu kimseye.

Zamanla Güneş yeniden normale dönüyor.

Tyler, geçmişte yaşanan bu olayları hasta yatağından yazarak anlatıyor. Tyler da Mars ilacından almış ve geçiş süreci sancılı oluyormuş. Kendisine Ibu İna adlı bir kadın, eski kocası Jala ve oğulları En yardım ediyor. Ona yardım ediyorlar, çünkü Tyler, onların çok sevip saygı duydukları Jason ve Wun ile yakınlık kurmuştu zamanında. Tyler ve Diane’in saklanmasına yardım ediyorlar. Tyler ve Diane saklanıyor, çünkü Mars ilacı içtiklerinin ortaya çıkması başlarının belaya girmesine sebep olabilir.

Bir gün Hint Okyanusunda Kemer adı verilen gizemli bir geçit peyda oluyor. Oradan geçenler Dünya’ya benzeyen ama Dünya olmayan bir yere vardıklarını söylüyorlar. Tyler ve Diane de bir gemiyle Kemer’den geçiyor. “Kemer şimdi gerimizde kalmıştı. Artık bir çıkış değil, geriye dönüş kapısı olmuştu.” diyorlar. Sf.434

*

Üç kitaplık bir serinin ilk kitabı bu. Devamını okur muyum? Bilmem. Bakarız.

Ama şu Mars’a insanlar gönderip sonra da o insanların nesiller sonrasından bir insanın Dünya’ya gelmesi fikri çok iyi. 

*

-İKİ AY SONRA- 

Devamını okudum.

Bkz: Eksen 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder