18 Mayıs 2023 Perşembe

TEKVİN

 

TEKVİN

Arif Ergin

2018

Doğan Kitap

1.Baskı - Eylül 2018

593 sayfa


Dan Brown romanları gibi bir roman. İlluminati, gizli bilgiler, tablolar vb. Bu tarz hikayeler beni manyağa çevirir, oradan oraya sürüklenir beynim. Nasıl sürüklendiğimi yazmaya çalıştığım özetten de anlayabilirsiniz. Bilgi bombardımanı altında kaldım. Konular arasında bağlantı kurmakta zorlandım ve  dağıldım. 

 *

Osman Hamdi Bey’in “Tekvin” adlı kayıp tablosunun izi sürülüyor kitapta.

Melek ve Hakan kardeş gibi büyümüş iki arkadaş.

Melek’in kocası Attila ünlü ve zengin bir avukat.

Melek’in dedesi Yakup Ruzly, yıllar önce öldürülmüş. Melek bir gün dedesinin yalısında bir defter buluyor, içinde Osman Hamdi Bey’in eskizleri var. Dedesinin bu defter için öldürüldüğünü düşünüyor.

Bir gün kardeş gibi büyüdüğü çocukluk arkadaşı Hakan’ın yanına gidip defteri ve dedesinin ölümünden duyduğu şüpheleri anlatıyor. Ertesi gün Melek kayboluyor.

Melek’in kocası dünyaya hakim güçlerin oluşturduğu bir Konseye üye. Konsey de bu defterden rahatsız.

Attila, karısının kaybı ve yıllar önce karısının dedesinin ölümünü Hakan’a yükleyip Hakan’ı ortadan kaldırma peşinde.

*

Hakan sekreteri Ahu ve  Sanat Tarihçisi arkadaşı Derya’dan yardım alıyor.

Derya, defterde bir tablonun eksik olduğunu fark ediyor. Tekvin adlı tablo. Osman Hamdi Bey tarafından tablonun ismi “La Genese” olarak koyulmuş. “Tevrat’ın ilk bölümüne de ismini veren Genesis veya Yaratılış, Osmanlıca Tekvin.”  Ama tablo, bir kitapta kitabın yazarı tarafından adı bilinmeyip Mihrap olarak adlandırılmış. Tablonun bilinen son sahibi Demirbank imiş. 2000 yılında banka batıp TMSF’ye devredilmiş ve bu Tekvin tablosu ortadan kaybolmuş. Bir daha da gören duyan olmamış.

Tablonun ölçüsü az bir sapma ile altın oranmış.

*

Öğreniyorlar ki Yakup Ruzly’nin öldürüldüğü gün Nurettin İslamoğlu ve Silvio Durham da öldürülmüş. Üçü de yaşlı ve zengin iş adamları. Üçü de 42 bıçak darbesiyle öldürülmüş. Üçü de sır koruyucusuymuş ve Konsey tarafından öldürülmüş. Ne sırrı ve ne konseyi bilmiyorum.

*

Melek’in bir arkadaşı İrem, Hakan’a ulaşıyor telefonla. Melek kendi başına bir şey gelirse Hakan’a ulaştırması için bir emanet bırakmış İrem’e. İrem, öldürülen Silvio Durham’ın torunu. Ayrıca Melek’in abisi rahmetli Kenan’ın kız arkadaşıymış. Hakan ile İrem, Taksim’de kilisede buluşuyorlar ama İrem yüzünde çıbanlar çıkmış, kötü durumdaymış. Meğer oraya giderken takip edilmiş ve fark ettirmeden bacağına iğne saplayıp zehirlemişler. İrem, zehir yüzünden ölmeden önce Hakan’a Kenan’ın yüzüğünü ve Mihrap tablosunun eskizini veriyor. Ama bir de zarf varmış ve onu İrem’den almışlar. Sonra da İrem ölüyor.

*

Derya’nın hocası Mahmut Sami’ye gidiyorlar daha ayrıntılı bilgi almak için. Mahmut Sami, Osman Hamdi Bey uzmanı bir sanat tarihçisi. Ama din ve komplo teorileri üzerine çok konuştuğu için biraz sevimsiz. Osman Hamdi Bey’in Mihrap tablosu ile ilgili de tablodaki kadının Kuran okunan rahle üzerine oturması, mihraba yani kıbleye ters oturması, başı açık ve dekolteli olması, yerlerde Kuran sayfalarının olması, kadının başı ve ayaklarından çizilen iki ters üçgenin Davut yıldızını vermesi ile resmin bir İlluminati vakası olduğunu söylüyor.

*

Osman Hamdi Bey her resminin bir ikizini yaparmış. Tekvin’in ikizi olup olmadığı bilinmiyormuş. Ama Hakan’ın arkadaşı Ali öğreniyor ki Tekvin’in bir ikizi varmış ama bir fotoğrafı bile yokmuş bu eserin. İki resim arasında farklılıklar varmış. Tekvin’deki kadın sarı elbiseli, ikizdeki kırmızı. Osman Hamdi Bey sarı tekvini bir arkadaşına hediye etmiş, kırmızı olanı Cercle d’Orient’taki özel bir salona koymuş. Cercle d’Orient’ın borçları için kırmızı tekvini istemişler zamanında ama bulamamışlar.

*

Bir teoriye göre; Osman Hamdi kendisine bir hazine ayırmış ve hazinenin yerini Tekvin tablosunda şifreli şekilde işlemiş. O hazine nesilden nesile korunmuş ve son koruyucusu Yakup Ruzly imiş.

*

Tekvin’in bir de nesil/soy anlamı varmış. O esnada da Derya bir doktor arkadaşına resmi gösteriyor ve doktor, resimdeki kadının hamile olabileceğini söylüyor. Böylece resimde belki de bir nesli anlatıyor ressam sonucunu çıkarıyorlar. Ayrıca resimdeki şamdanda Latif yazdığını fark ediyorlar. Kuranda geçtiği süreye bakıyorlar.Yasin Suresi 100.ayet: Anne babasını tahtın üzerine oturttu. Hepsi onun için secdeye kapandılar.

*

Ordo ab chao: Önce kaos olacak, sonra bu kaosun içinden düzen çıkacak.

*

Ellerindeki defterde IC tarafından Osman Hamdi Bey’e para verildiği yazıyor. IC Isaac Camondo. Camondo ailesi Rostschild ailesinden daha zengin o dönem. Rostschild’ler Yahudilerin kendilerine ait bir ülke idealine sahipler. Camondolar ise Yahudilerin bulundukları ülkede uyumla yaşamalarından yana. Bu çatışma nedeniyle Camondoların yok edildiğini düşünüyorlar. Oğulları öldürüldü, kızları da gaz odasında. Ancak Isaac Camondo’nun Osman Hamdi Bey’e yaptırdığı tablo ile neslin devam ettiğini ama bunun bir sır olduğunu düşünmeye başlıyorlar. Hem Tekvin’in aynı zamanda nesil anlamına gelmesi, hem de resimdeki Yusuf süresine atıf yapan ayet görselinden ötürü. Yusuf suresinde de Yusuf başka bir kimlikle hayatına devam ediyor bir süre.


Isaac Camondo, Cercle d’orient kulüpten tanıdığı Osman Hamdi’ye hamile sevgilisinin resmini çizdirmiş olabilir.

*

Yakup Ruzly’yi araştırıyor Ahu. Melek’in tablodaki kadının torununun torunu yani Camondoların varisi olduğu sonucuna varıyor.

Ama sonra Derya bir araştırma yapıyor. Hakan’ı araştırıyor. Öğreniyor ki Hakan aslında Kenan Ruzly. 2003’te bombalı saldırıda ölen aslında Kenan değil, gerçekte Hakan Turan isminde kimsesiz bir çocuk. Yakup Ruzly, Camondo’ların soyunu koruyabilmek için öz torunu Kenan’ın kimliğini değiştirerek onu kimsesiz bir çocuk olarak kaydettirmiş. Melek de evlatlıkmış.

O sırada Hakan(Kenan) bunu bilmeden Taksim Maksem’den girdiği tünelin Galata Kulesinin altındaki kısmında bir sandık buluyor. Sandığı açtığında Kırmızı Tekvin tablosunu buluyor. Tablonun arkasında Camondo ailesinin soy ağacı var. Yakup (Camondo) Ruzly- Simon Ruzly- Kenan Ruzly

Hakan tünelden çıkınca Derya ona aslında Kenan olduğunu söylüyor.

Melek’in evlatlık olduğunu, Ruzly olmadığını, dolayısıyla zengin olmadığını öğrenen Attila Melek’i öldürmek istiyor. Hakan engelliyor. Attila, Konsey’in emirlerine sık sık karşı geldiği için Konsey tarafından öldürülüyor.

Hakan, Melek ile birlikte sanat simsarı Kirkor’a gidiyor. Tabloyu ona satıyor. Aldığı parayla uzaklara gidiyor.

Bu arada Ahu, gençkenki görüntülerini bulduğu ve o CD’yi verecek vaadi ile Attila Taşkent’e hizmet edip Hakan’a ihanet etmiş.

Hakan, geride bıraktığı evin Camondo Müzesi yapılmasını istiyor Derya’dan. Derya hocası ile eve gidiyor. Kenan’ın TC nosundan hoca onun Zulkarneyn olduğu sonucunu çıkarıyor.

*

Yani güzel akıyor kitap ama olayların hızı karşısında yoruldum ben. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder