28 Temmuz 2023 Cuma

EKSEN

 


EKSEN

(Axis)

Robert Charles Wilson

2018

Çeviren: Burak Kara

İthaki Yayınları

2.Baskı - Ekim 2019

307 sayfa

Dönüş’ün devamı.

Konu şu; Varsayımsallarla iletişime geçen bir insan yaratmak. Bunu yetişkinler üzerinde deneyince ölüyorlar. Önceki kitapta Diane’nin kardeşi Jason bu yüzden ölmüştü. Ama bir fetüse uygulayınca başarı şansı yüksekmiş.

İşte bu kapsamda Isaac doğuyor.

Isaac’ın annesi Rebka, Isaac’a hamileyken kocası ölmüş. Çocuğu dünyaya getirmek istememiş.  Yukarıdaki planı uygulamak isteyen Doktor Dvali, kadını ikna etmiş ve Isaac, bu planın deneği olarak doğmuş.

Isaac'ın hayatı, Yeni Dünya denilen Kemer ötesi gezegende, küçük bir yerleşkede, yetişkinlerin arasında gözlem altında geçiyor.

Bir gün yaşlı bir kadın geliyor. Adı Sulean Moi. Isaac’la tanışmak için geldiğini söylüyor.

Sulean bir dördüncü. Dördüncü, ilk kitaptan hatırlanacağı üzere, yasa dışı Mars ilaçlarını alıp ömrünü uzatanlara deniyor. Sulean aslında bir Marslı ama hiç Marslıya benzemiyor. Küçükken geçirdiği bir hastalık nedeniyle Marslıdan çok Dünyalıya benziyor. Mars’tan Dünya’ya gelen heyetle birlikteyken sonra geri dönmüyor ve Dünya’da kalıyor. Dünya’daki bu Isaac deneyini öğrenince Isaac’ın yanına gidiyor. Çünkü Sulean daha önce bu deneye tanık olmuş. Yıllar önce Sulean’ın arkadaşı Esh, bu kapsamda doğup büyümüş ve ölmüş. Sulean da bu deneyleri hep engellemeye çalışmış, ama Isaac’a geç kalmış.

*

Lise, babası esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan bir genç kadın. Kaybolan babası ile ilgili araştırma yapıyor.

Lise’in babası Robert Adams’ın neden ortadan kaybolduğu bilinmiyor. Adamın Dördüncülere ilgisi varmış. Tüm hükümetlerin yasakladığı ama el altından elde etmesi mümkün ömür uzatan ilaçla/teknikle aklının çelinmiş olabileceği ve Dördüncülere katıldığı söylentileri var.

Lise, babasının çalışmalarını inceliyor. Babası nasıl ki Kemer ile Dünya ve Yeni Dünya arasında bir geçiş kuruldu, Yeni Dünya ile başka bir dünya arasında da bir geçiş olabileceğinden bahsediyor. Yani ikinci bir kemer ve oradan geçince karşılaşılacak yaşama elverişli olmayan bir gezegen var diye düşünüyor. Yeni Dünya’nın sebebini sorguluyor. Burası bir hediye mi yoksa labaratuvar faresi gibi bir labirente mi girdiler?

Lise babasının eski toplu fotoğraflarından aile dostlarının izini sürüp babasına ulaşmaya çalışıyor. Ama fotoğraflardaki bir kadını kimse tanımıyor. Araştırınca o kişinin adının Sulean Moi olduğunu öğreniyor. Turk ile uçtuğunu da.

Turk, Lise’in eski sevgilisi.

Turk’e soruyor kadınla ne konuştuklarını, kadını nereye götürdüğünü.

Lise, kadının bir Dördüncü olduğundan şüpheleniyor. Çünkü kadın hala eski fotoğraflardaki gibi, on beş yıldır değişmemiş. Belki babası da yasa dışı olan tedaviyi aldı ve başka bir isimle yeni bir hayata başladı.

Turk, kadının pek konuşmadığını söylüyor.

O sırada her yıl olağan olan meteor yağmurunu beklerlerken kül ve toz yağıyor. Anlam veremiyorlar. Bunun Varsayımsallar tarafından değiştirilmiş uzay materyali olduğunu düşünüyorlar.


*

Turk, ilk defa bir gemiyle Kemer’den geçmiş. Gemide gemici olarak işe başlamış. Tomas adlı gemiciyle arkadaş olmuşlar. Tomas bir gün yaralanınca doktor olarak Diane ilgilenmiş onunla. Tomas kansermiş. Diane, onu iyileştirmek için dördüncü tedavisi uygulamış. Yasa dışı olduğu için sır. Turk, Lise’i Tomas ile tanıştırmak istiyor. Çünkü Lise, dördüncüleri araştırıyor, Tomas’la tanışması iyi olabilir.

Tomas’ı görmeye giden Turk, onu evde bulamıyor. Komşuya soruyor, beyaz bir minibüs gelip götürmüş onu. Tomas’ın dördüncü olduğu anlaşılıp kaçırılmış olabilir.

Gerçekten de sonradan ortaya çıkıyor ki Genomik Güvenlik onu öldürmüş. 

*

Lise, babasının arkadaşı Dr. Dvali’yi bulmak istiyor.

Bu arada Lise’in eski kocası Brian’ın da içinde olduğu istihbarat birimleri de Sulean Moi’nin peşinde. Lise’in de o kadının peşinde olduğunu fark edince biraz geride duruyorlar. Lise’i takip edip Sulean’a ulaşmayı planlıyorlar.

Turk, Tomas’a ne olduğunu Diane’nin bileceğini düşünüyor. Lise ile beraber yola çıkıyorlar. Diane aynı zamanda Suelan Moi’yi Turk’e getiren kişi.

Diane’i buluyorlar. Diane anlatıyor, Sulean Moi bir Marslı imiş. Daha önce Dünya’ya gelen ve bir daha tekrarı olmayan bir elçilik ziyaretindeki ekipteymiş. Küçükken geçirdiği bir rahatsızlıktan ötürü Dünyalıya benziyormuş. Mars elçilerinin Dünya’daki görevi bitip dönerken Sulean Moi gizlice kalmış Dünya’da.

Isaac gibi Varsayımsallarla iletişime geçecek bir fetüsten çocuk yaratma deneyini daha önce Marslılar da yapmış. Sulean tanık. Ama çocuk ölmüş. Şimdi Isaac’ı gözlemlemek için gelmiş.

Mars’taki çocuğun adı Esh imiş. Sulean ile aynı yaştaymış. Bir gün oraya da kül yağmuru gibi oluşumlar düşmüş. Varsayımsalların parçaları/atıkları diyorlar bunlara. Esh o izlerin peşinden gitmiş, onu bulduklarında içinde ve etrafında bitkiler çıkmış. Ölmüş.

*

Isaac bir ara hasta oluyor, yatıyor. İyileştiğinde kolunda parmak gibi bir oluşum çıkıyor. Varsayımsallarla temas için çıkmış.

Lise, Turk ve Diane, Dr. Dvali’nin yerleşkesini buluyorlar. Lise, Dvali ile babası hakkında konuşuyor. Babası ile Dvali arkadaşmış. Ama Isaac’ın yaratılması projesinde ayrı düşmüşler, babası bu deneye karşıymış. Sonra da yolları ayrılmış, bir daha haber almamış. Sonradan anlaşılıyor ki Dvali, Lise'in babasını bu projede yem olarak kullanıp istihbarat birimlerinin önüne atmış. 

*
Yine kül yağmuru oluyor. Kül ve tozun içinde gözü olan bir çiçek şekli belirip yok oluyor. Daha sonra uçan bir yaratık Isaac’ın yanına gelip kayboluyor.

Isaac, Esh’i hatırlıyor. Esh gibi konuşarak Sulean Moi ile iletişim kuruyor.

Deprem oluyor. Isaac, Diane, Rebka, Turk, Dvali ölüyor.

Isaac; Esh, Jason ve Turk’ü de içine alıp gidiyor.

Lise ve Sulean Moi kurtuluyor

Binayı bitkiler kaplamaya başlıyor.

Yine bir Kemer oluşuyor. Sonra ormanı içine alan Kemer yok oluyor.

*

Sulean’a göre Varsayımsallar kendi kendilerine üreyebilen uzay makineleri ağı. Bir akılları yok. Sonra anlıyor ki Kemer, buradan bilgi toplayıp bu bilgileri geleceğe götürüyor. Arada kaybolan boşlukları doldurmak için de hatırlama eyleminde bulunuluyor. Kişi fiziken ölüyor ama başka yerde hatırlanıyor. Ölüm ötesi bir doğum gibi.

*

Lise, babasının kendisini terk etmediğini, götürüldüğünü öğreniyor.

Lise, eski kocası ve Sulean ile vedalaşırken bitiyor kitap. Sulean batıya gidecekmiş. Lise “Ayakta kalacağım” diyor onunla vedalaşırken.

*

Ay yoruluyorum ben bu bilim kurgu kitaplarını okurken. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder