3 Nisan 2023 Pazartesi

ROBINSON'UN MAVİ EVİ


 ROBINSON’UN MAVİ EVİ

(Robinsons Blaues Haus)

Ernst Augustin

2012

Çeviren: Regaip Minareci

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

1.Basım - Ocak 2023

218 sayfa

 

Robinson rumuzlu bir internet kullanıcısı, Cuma rumuzlu bir internet kullanıcısına hayatını anlatıyor. Kitabın bu şekildeki konusunu okuyunca ilgimi çekti ama okudukça ilgim azaldı. Sarmadı beni. 

*

Kitabın başında en maceralı hayatı Robinson Crusoe’nun yazarı Daniel Defoe’nun ve kendisinin yaşadığını söylüyor yazar.

*

İnternet kafeye gidip kendisine bir rumuz seçiyor. Robinson seçmek istiyor ama bir sürü Robinson var, ek eklemeli ki bu rumuzu kullanabilsin. O da “Robinsoncumayıarıyor” seçiyor. Bu rumuzu seçiyor ama aslında Cuma olmak istermiş, Cuma’nın daha yakışıklı olduğunu düşündüğü için.

Bir sohbet odasında Cuma’yı buluyor ve ona anlatıyor: Kendisini, düşüncelerini, anne babasını, hayallerini. Samimi buldum ben anlattıklarını.

Küçük bir kasabada yaşıyormuş.

Çocukken öğretmenin sorduğu soruları bilmesi nedeniyle sınıf arkadaşlarından tepki çeker, zorbalığa uğrarmış. Kendisine kötü davranan çocuklardan kaçarmış. Hayatı boyunca da birilerinden ya da bir şeylerden kaçmış.

Babası bankacıymış. Babasının isteğiyle kendisi de bankacı olmuş. Babası kara para aklama işine bulaşmış. Her an yakalanma korkusuyla portatif bir bavulu hazır tutarmış. Ölünce tüm mirası Robinson’a kalmış. Robinson bu paranın miktarını söylemiyor, babası da söylemezmiş, söylenebilecek gibi değilmiş. Tüm bu para bir şifrenin ucundaymış. Bu şifre için zamanında babasının evini ve eşyalarını didik didik aramış kötü adamlar ama bulamamışlar. Çünkü şifre bir yerde yazılı değil, adamın zihninde kayıtlıymış. Şimdi de Robinson’da. Robinson da hep kaçıyor kötü adamlara yakalanmamak için.

*

Robinson Cuma ile buluşma ayarlıyor. Cuma kadınmış bu arada. Kadınım sevgilim diye hitap ediyor zamanla ona. Ancak buluşma ayarladığı restorana bir adam geliyor ve Cuma gelmeyecek, çünkü hiç olmadı, Cuma benim, diyor. Robinson’u hep takip eden, Robinson’un da takip edildiğinden şüphelendiği bir adam bu.

*

Kitabın sonunda Robinson bu kaçma kovalamacadan yorulmuş olacak ki tüm malvarlığını barındıran “şişko” adını verdiği bilgisayar programında “delete” tuşuna basıyor ve tüm malvarlığını silmiş oluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder