3 Haziran 2021 Perşembe

ARSEN LUPEN


 

ARSEN LUPEN

Kibar Hırsız

(Arsene Lupin Gentleman Cambrioleur)

Maurice Leblanc

1907

Çeviri: Elif Bahar Bakırcı

Ren Yayınları

Ocak 2020

207 sayfa

 

Eğlenceliymiş.

Ancak Arsen Lupen her ne kadar eğlenceli, zeki, keyifli bir karakter olsa da suçu ve suçluyu övmüyoruz.

*

Kitapta Arsen Lupen önce bir gemide karşımıza çıkıyor. Kılık değiştirmiş, başka bir isim altında takılıyor. Gemide Arsen Lupen’in olduğu bilgisi veriliyor yolculara. Yolcuları bir telaş alıyor, kim acaba diye. Başka başka insanlar Arsen Lupen olmakla suçlanıyor. Lupen de kıs kıs izliyor bu durumu. Ahah, sonra kendi rızasıyla tutuklanıyor.

Fakat hapiste de boş durmuyor. Hapisteyken dışarıda bir hırsızlık için organizasyon yapıyor. Zengin bir barona mektup gönderiyor. Şu şu değerli tablolarını şu adrese getir, yoksa ben gelirim, diye. Baron dedektif zannederek yine Arsen Lupen’in ayarladığı birinden yardım istiyor. Halbuki yardım istediği adam tabloları çalıyor. Sonra da baron zaten kendisinin olan tabloları Lupen’den satın almak zorunda kalıyor.

Bir başka vukuatı olarak değerli bir kolyeyi çalıyor. Kolyenin değerli kısmı sadece taşlarıymış, onları alıp kolyenin çerçevesini geri gönderiyor. Değerli kolyeyi iade etti diye gazetelerde haberi çıkıyor.

Mahkeme günü geliyor Arsen Lupen’in. Kılık değiştiriyor, onu başkası zannediyorlar, öylece çıkıp gidiyor.

Başka bir kılık değiştirme olayında da bu defa kendisi soyuluyor. Hırsızı yakalıyor. Hırsız aslında aranan bir katilmiş. Arsen Lupen katili yakaladı diye haber oluyor. Yine gazetelerde kahramanlaştırılıyor.

Lupen’in de hoşuna gidiyor bu reklamlar.

Bazen o da kandırılıyor. Kasasında çok miktarda değerli senet olduğunu öğrendiği ailenin yanında sekreter olarak işe başlıyor. Kasayı soyuyor. Meğer senetler sahteymiş

*

Türkiye adı da geçiyor bir yerde. Arsen Lupen’in Türkiye’ye kaçtığı söyleniyor.

*

Bu hikayeleri onun arkadaşı anlatıyor. Sherlock Holmes’un Dr. Watson’ı gibi. Zaten yer yer Sherlock Holmes adı da geçiyor. Dedektiflerin maharetinden bahsedilirken örnek olarak.

Hatta karşılaşıyorlar da. Fakat kitapta Herlock Sholmes diye geçiyor ünlü İngiliz dedektif. Arsen Lupen yine bir hırsızlık yapmış. Nasıl yaptığını anlamak için Herlock Sholmes’u çağırıyorlar. Arsen Lupen yine başka bir kılıkta olay mahallini terk ederken Herlock Sholmes ile karşılaşıyorlar. Hatta Lupen onun saatini çalıyor. Sonra geri gönderiyor.

Sherlock Holmes ve Arsen Lupen karşılaşması heyecanlandırdı beni. Sherlock dizisine hayranım çünkü.

 

1 yorum:

  1. Bayadır kitap alışveriş sitelerinde gördüğüm ve nedense önyargılı bir şekilde karşıladığım bir kitaptı. Tã ki bu yorumu okuyana kadar. Kitabın konusu bayağı ilgi çekici. Özellikle Herloch Sholmes beni çok güldürdü:) Ben de çok severim Sherlock Holmes. Çok güzel bir yorum olmuş, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil