18 Şubat 2018 Pazar

PİRAYE


PİRAYE

Canan Tan

2003

Doğan Kitap

17. Baskı - Mayıs 2017

383 sayfa



Kardeşim almış bu kitabı, okumuş.

Ben de merak ettim nedir diye, okumaya başladım.

72 sayfa kadar okuyabildim. Çünkü aşırı derecede içim şişti.

İpek Ongun'un 13-17 yaş kızlara hitap eden "Bir Genç Kızın Gizli Defteri" kitaplarını andıran basitlikte, gelgelelim ben 13-17 yaş arasında değilim.

Kardeşime sordum kitabın ne anlattığını. Anlattı. Ağalı, konaklı dizi tadında bir kitapmış. Kardeşim anlatırken ruhumu teslim ettim sıkıntıdan.

*

Kardeşimin anlattığına göre;

Diş hekimliği okuyan güzel ve modern kızımız Piraye, Haşim adlı Diyarbakırlı bir aşiret ağasıyla evlenir. Diyarbakır'da Haşim'in mailecek kaldığı konakta yaşamaya başlarlar. Piraye'nin çocuğu olur ama kız çocuğu olduğu için Haşim'in anasının hoşuna gitmez. Haşim'e kuma bulunur...

Ay şiştim.

Sonunda Piraye erkek çocuk doğuruyormuş. Haşim ölüyormuş. Çocuğun adını da Haşim koyuyormuş Piraye.

*

Daraldım.

Ay yazarken bile vefat ettim.

Tam bir leş edebiyat.



4 yorum:

  1. Yıllar önce okumuştum sanırım. Konusu hakkında hiç bir fikrim yok. Hatırlamıyorum. Ama söylediğin gibi 15 falandım o zaman galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu şu an tv'lerde yayınlanan ağalı, konaklı yerli dizilerden farksız .)

      Sil
    2. Öyleyse hatırlamıyor olmam çok doğal :))

      Sil
  2. Yanlış hatırlamıyorsam ben lisedeyken Eroinle Dans kitabı çok popüler olmuştu, o kitaptan sonra 4-5 kitabını daha okudum bu yazarın. Bir süre sonra hep aynı karaktere sahip kadın kahramanların hep aynı erkek tipiyle birlikte olduğunu fark ettim. (Çok vizyonlu bir insan olduğum 4-5 kitap sonra anlamamdan belli olmuştur sanırım :D)

    YanıtlaSil