13 Şubat 2018 Salı

HEDEF BEYİN



HEDEF BEYİN

(Destination Brain)

Isaac Asimov

1987

Türkçesi: Gönül Suveren

Altın Kitaplar Yayınevi

1. Basım – 1988

230 sayfa

Sovyetler küçültme deneyleri yapmaktadır. Canlıları ve nesneleri küçültebilmektedirler. Ancak bu deneyler gizlidir.

Amerikalı bir nöro-fizikçi olan Albert Morrison, Sovyetlere bu deneylerde yardımcı olabilecek uzmanlığa sahiptir.

Bu nedenle Sovyet yetkilileri Morrison’u kaçırır. ABD Hükümeti de bu kaçırmaya karşı koymaz, Morrison’un deneylerden öğrendiklerini daha sonra gelip anlatması için.

Görev şudur:

Morrison ve diğer uzmanlar bir gemiye binecek, orada küçültülecek ve komadaki bilim adamı Shapirov’un beynine girecek, orada araştırmalar yapacaklar. Shapirov küçültme deneyleri yaparken komaya girmiş, ne düşündüğü, aklında nelerin olduğu önemli. İşte onun düşüncelerini anlayabilmek için bu işe girişiyorlar.

Böylece tarihte ilk defa bir hücre kadar küçültülen insanlar bir insan vücuduna girmiş oluyorlar.

Gemide çeşitli talihsizlikler ve gerginlikler yaşıyorlar.

O esnada Shapirov’un öldüğünü öğreniyorlar. Onun düşüncelerine ulaşamadılar ama en azından sağ salim çıkmayı başardılar. Bu da önemli bir kazanım olarak değerli görülüyor.

Artık Morrison’u ülkesine teslim etme vakti geliyor.

Ancak ekiptekilerden biri (Yuri) Morrison’un kendilerine yalan söylediğini, aslında düşünce okumayı başardığını ama kendilerine söylemediğini anlıyor.

Morrison’u durdurmaya çalışıyor ama Yuri’nin terk ettiği eski sevgilisi Sofia, Yuri’den intikam almak için Morrison’un kaçmasına yardımcı oluyor.

Yuri, Sofia’yı eskisi gibi sevdiğini söylüyor. Sofia inanmıyor ama Morrison Yuri’nin Sofia’yı sevdiğini ağzından kaçırıyor. Bunu gemideki sinyallerden anlamıştı. Bu da Morrison’un gerçekten düşünceleri okuyabildiğini ortaya çıkarmış oluyor.

Morrison’u yakalıyorlar.

Onu garson kılığında aralarına sızmış Amerikalı ajan kurtaıyor ve ülkesine dönmesini sağlıyor.

*

Morrison, bu macereya girişmeden önce silik, düşünceleriyle alay edilen bir bilim insanıyken artık saygı gören ve ünlü bir bilim insanı oluyor.

Her ne kadar Amerika, Sovyetler’in küçültmeyi nasıl yaptığını bilemese de Morrison düşünce transferini/telepatiyi sağlamayı mümkün kılıyor. Bunu yapmayı da Sovyetler bilmiyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder