27 Mart 2016 Pazar

JACOB'IN ODASI



JACOB'IN ODASI

(Jacob's Room )

Virginia Woolf

1922

Çeviren: Nazan Arıbaş Erbil

İthaki Yayınları

2. Baskı - Mart 2016

212 sayfa


Hiçbir şey anlamadım ben bu kitaptan. O kadar hiçbir şey anlamadım ki bir insan ancak bu kadar hiçbir şey anlamayabilir.

Halbuki gayet güzel başlamıştı. Jacob, Cambridge Üniversite'sini kazanıyor, orada arkadaşı var Timmy, Timmy'nin ailesini ziyarete gidiyorlar. Timmy'nin kız kardeşi Clara, Jacob'tan hoşlanıyor. 

Ondan sonrası yok bende. Hiç yok hem de. 

Deneysel bir çalışmaymış ve bu anlamda edebiyatın ilk örneklerindenmiş. (Ben de diyorum niye anlamadım, deneysel olduğu üçün. Düz roman olsa niye anlamayayım?)

*

İthaki Yayınları çok çirkin bir şey yapmış. 

Kitabın başına yazar hakkında kısa bir tanıtım yazısı yazmışlar. Bu tek başına çirkin bir şey değil tabi, aksine güzel ve faydalı bir şey. Fakat seçtikleri ifadeler şöyle olduğu için son derece çirkin:

"Virginia Woolf: Küçük yaşta yazarlığa, 59 yaşında mezarlığa adım attı. Dalgalarla sörf yapıp, nehir bile denemeyecek bir kaşık suda boğuldu.Bilinç akışı mı nehrin akışı mı? Belki de Yakup'a özenip sadece kurbağalara bakmaya gitmişti oraya. Yakup mu dedim? Hayır, Jacob. Bazen karıştırıyorum. Paranoyaklığı zaten Shakespeare'in olmayan kız kardeşi üzerine saatlerce konuşmasından belliydi. Geri gelir mi? Gelirse gelsin, kim korkar bakire kurttan? Bkz. Nicole Kidman."

Komikli şakalı olmaya çalışılmış, ama bu nedir? Virginia Woolf, bakire kurt he mi? Yazarlığa, sonra mezarlığa adım atmak falan, üfff. Çok düzeysiz ama.






4 yorum:

  1. Bir süre önce İthaki bir özür mesajı yayınlamak zorunda bile kalmıştı bu yüzden. ama kitabı okuyamadım. En kısa zaman da okumak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok rica edeceğim, okuduktan sonra ne anladığınızı bana da anlatır mısınız?

      Zira ben hiç anlamadım :(

      Sil
  2. Hemen ben de okuyup rutin işimi yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah evet "kitaplardan anlamayan adam" olarak senin için enteresan bir şey olmayacaktır :P

      Ha ama ola ki anlarsan -ki ben anlayacağını düşünüyorum- benimle de paylaşırsan sevinirim.

      Sevgiler.

      Sil