3 Mart 2014 Pazartesi

NORTHANGER MANASTIRI




NORTHANGER MANASTIRI

(Northanger Abbey)

Yazarı: Jane Austen

İngilizce Aslından Çeviren: Hamdi Koç

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım – Ağustos 2012

Sayfa Sayısı: 252


Catherina Morland.

10 çocuklu bir ailenin kızı.

Aile dostları Mr ve Mrs. Allen bir gün Catherina’yı yanlarına çağırıyorlar. Ailesinden ilk uzaklaşışı oluyor bu.

Mrs. Allen iyi hoş kadın ama çok boş kadın. En büyük meselesi elbiseleri. Kafası başka bir şeye basmıyor. Basmasını gerektiren bir durumu da yok gerçi.

Böyle tipleri Jane Austen çok ustalıkla anlatıyor. Ben mesela kadını gayet yüzeysel bir şekilde “kafası bir şeye basmıyor.” diye açıkladım ya. Jane Austen onu “kadınların onu da beğenip evlenen erkekler olmasına hayret ettiği bir kadın.” diye tanımlıyor. Çok incelikli.

Catherina (Cathy diyoruz biz kendi aramızda ona) Isabella diye bir kızla kanka oluyor. Isabella'nın ağabeyi John, Cathy’e yazıyor. Cathy'nin ağabeyi James de Isabelle’ya.

Ama Cathy, John’dan hoşlanmıyor. Cathy’nin gözü Mr. Tilney’de.

Jane Austen bu eşleştirmeleri güzel yapıyor. Esas kızları gerçekten onlara layık olabilecek düzgün erkeklerle eşleştiriyor. Diğerlerini de öyle aslında. Yani herkes layığını buluyor onun romanlarında.

Isabella ile James evlenme aşamasına kadar geliyorlar. Ama Isabella, James’i aldatıyor. Hem de Mr. Tilney’in ağabeyi ile.

James bunu öğrenince evlilikten vazgeçiyor ve ayrılıyorlar tabi.

Cathy ise Mr. Tilney’e nasıl davranacağını şaşırıyor. Ama Mr. Tilney çok güzel bir adam olduğu için bu durum ilişkilerini olumsuz etkilemiyor.

Ve mutlu son.

Cathy ile Mr. Tilney evleniyor.

Northanger Manastırı, Jane Austen'in yayınlanmak üzere tamamladığı ilk romanmış. Ama enteresan bir şekilde ölümünden sonra -1817'de- yayınlanmış.

3 yorum:

  1. SONUNU YAZMASAN İYİYMİŞ

    YanıtlaSil
  2. Jane Austen'in okumadığım bir kitabı diye geldim ama , sonunu niye söylediniz ki yaaa:(

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar,

    Siteye girişte, bakın resmin altında, uyarıyorum zaten "DİKKAT! Kitapların içini, içeriğini, hatta sonunu bile söyleyebilirim." diye.

    Benim bu balogu yazma amacım, okuduğum kitapları sonradan unutmamı engellemek. "Onda ne anlatılıyordu yaa? Onun sonunda ne olmuştu?" gibi sorularıma cevap verebilmek.

    Biraz bencilce belki, bu açıdan sanırım özür dilemeliyim.

    Genel bir uyarı yeterli olmuyor demek ki. Bundan sonra yazının gidişatında da "sonunu söyleyeceğim dikkat" diye bir cümle kullansam iyi olacak galiba.

    Serzenişlerinizi dikkate aldım.

    Jane Austen özelinde konuşursak da, hepsi mutlu sonla bitiyor zaten. Kitabı okurken birbirine yakıştırdığınız çiftler, kitabın sonunda gerçekten de vuslata eriyorlar. Sürpriz değil bu. Güzel kısmı, o mutlu sona giden yol.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil