21 Ocak 2012 Cumartesi

ZARGANA


ZARGANA

Yazarı: Hakan Günday

Yayınevi: Doğan Kitap

Basım Yılı: 1. Baskı Mayıs 2002, 9. Baskı Aralık 2011

Sayfa Sayısı: 205


Hakan Günday'a sarmış durumdayım. '' AZ '' ve '' KİNYAS VE KAYRA'' nın ardından tüm Hakan Günday kitaplarını okumaya karar verdim.Zargana da bunlardan biri.

Zargana, evlatlık olduğunu öğrenince , zengin ve mutlu yuvasını bırakıp evden kaçar. 12 yaşındaki bir çocuk için sokakta yaşamak hiç de kolay değil tabi. Tecavüze uğrar, hırsızlık yapar.

Benzer zorluklarla yaşamaya çalışan Betty ile tanışır sonra. Aynı acımasız hayatı göğüslemeye çalışırlar. Ya da göğüslemeye çalıştıklarından pek emin değilim aslında. Biraz oluruna bırakmışlık da var.

Anlam veremediğim bir hayatı zorlaştırma çabası sözkonusu. Zargana'nın sadece evlatlık olduğu öğrenmesi onu neden bu kadar mahfediyor? Tamam, böyle bir gerçeği öğrenmek insanın hayatını değiştirir, müthiş bir travma da yaratabilir ama bu derecesini fazla buluyorum. Fazla abartılmış bir acı. Acıya susamışlık hatta. Bir acı yaşayayım da kendimi atayım sokaklara, tecavüz, hırsızlık, bok püsür ne varsa yaşayayım da hayatın ne kadar ''yalan, ihanet, şiddet, tecavüz ve acımasızlıkla yoğrulmuş'' olduğunu göreyim.

Zargana'nın çocukluğu ve bugünkü yetişkin hali arasında gidip geliyor kitap. Zargana bugün, insanların ellerine senaryolar tutuşturup , orada yazılanlara uygun yaşamalarını isteyen biri. Bunun için oyuncu olarak Koma ve Zo'yu seçiyor. ''Git şuna şöyle söyle, O da sana şunu diyecek, sen de o zaman ona bunu de.'' falan. Herşey o kadar yazılanlara uygun ki, Koma karşısındaki insanların da Zargana'nın seçtiği oyuncular olabileceğinden şüpheleniyor. Hiçbir zaman da öğrenemiyor. Kim oyuncu, kim değil anlaşılmıyor.

Sağlam bir temele oturmayan defresif , karanlık bir roman.

1 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum bu romandan bi tek ben mi keyif almadım diye hayıflanıyordum neredeyse. yalnız değilmişiz.

    YanıtlaSil