21 Ocak 2012 Cumartesi

DUBLÖRÜN DİLEMMASI


DUBLÖRÜN DİLEMMASI

Yazarı: Murat Menteş

Yayınevi: İletişim Yayınları

Basım Yılı: 1. Baskı 2005, 15.Baskı 2011

Sayfa Sayısı: 263


İlk defa bir albinonun baş karakter olduğu ve üstelik de son derece karizmatik olduğu, bunun yanısıra bir de kekemenin aynı şekilde etkileyici bir karakter olarak yer aldığı bir roman okudum. Üstelik romanın konusu bir albinonun yaşadıkları, bir kekeme olarak hayat gibi birşey değil. Zaten karakterlerin bu arazları sanki yokmuş gibi kaynıyor arada sık sık.

İsimler de bir acayip zaten. Nuh Tufan, İbrahim Kurban, Habip Hobo, Ferruh Ferman. Hazır adları geçmişken kitabı sırayla bu karakterlerin ağzından okuyoruz. Aynı olaylara farklı bakış açılarından yaklaşıyor tabi hepsi.

Nuh Tufan, acayip zeki bir albino. Arkadaşı İbrahim Kurban'ın icadı olan mucizevi maskelerle başka insanların kılığına bürünebiliyorlar. Ferruh Ferman da, aynı anda birkaç yerde bulunması gereken bir işadamı olarak bu çocuklardan yardım istiyor. Nuh Tufan'ın bunu kabul etmesiyle de olaylar başlıyor.

Konu güzel anlayacağınız. Bunun üzerine bir de şahane bir dil eklenince tadından yenmiyor. Böyle kitaplar insana Türkçe'yi sevdiriyor. Kelimeler ahenkle dans ediyor. Metaforlar insanın aklını götürüyor. Hayalgücü de derin. Okuyun, okutturun yani.

5 yorum:

  1. Quentin Tarantino ve Guy Ritchie filmeri gibi bu kitap. Yoksa sadece ben mi benzetiyorum?
    Ayrıca "Korkma Ben Varım"ı da okumalısınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece sen değil, ben de benzetiyorum. Yalnız değilsin anlayacağın. Murat Menteş'in okuduğum ilk kitabı bu. Ama son olmayacak. Bütün külliyatını okumak istiyorum.

      Sil
  2. kitap çok güzeldi filmi de yapılacakmış herhalde. İyi bir kadronun elinde filmi çok güzel olur ama Türk sinemasından pek aksiyon-bilimkurgu filmi çıkabileceğinden emin değilim. Bu arada onur ünlü, emrah serbes, murat menteş, kaan çaydamlı vs.nin olduğu afilifilintalar.com'a da bakabilirsiniz. Güzel yazılar var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahane bir film olur. Tabi dediğin gibi iyi bir kadronun elinde. Zaten bu kitabın filmini çekmek isteyen de afilifilintalar kafasında biri olur muhtemelen. O zaman da ortaya seyrine doyum olmayan bir film çıkar.

      Sil
    2. Çok üzgün olduğum bir döneme denk gelmişti bu kitabı okuduğum zamanlar. Tüyap Kitap Fuarında keşfettim Murat Menteş'i ve Dublörün Dilemması'nı. O zor zamanlarda keyif aldığım tek kitap olmuştur. Kurgunun akıcılığı, hayalgücünün güçlülüğü ve benzetmelerdeki "yuh artık bunu nereden bulup da buna benzetmiş ve cuk oturtmuş" dedirten hayranlık yaratan üslubu ile kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
      Korkma Ben Varım, Dublörün Dilemması'ndaki her şeyin biraz daha yoğun olduğu bir kitap. İlgilisine duyurulur:)
      Güzel ve keyifli okumalar dilerim.
      GizliKız...

      Sil