3 Aralık 2011 Cumartesi

BENİM ADIM KIRMIZI


BENİM ADIM KIRMIZI

Yazarı: Orhan Pamuk

Yayınevi: İletişim Yayınları

Basım Yılı: 1.Baskı Aralık 1998, 5.Baskı Aralık 1998

Sayfa Sayısı: 472


Yıl 1998. Bu kitabın piyasaya çıktığı yıl. Daha ortaokuldayım. Bir şekilde elime geçti bu kitap. Aldım okudum.

Hani Savaş ve Barış'ın özeti, ''olay Rusya'da geçiyor''dur ya. Aha işte bu kitabın da benim için özeti ''Minyatürle ilgili'' idi.

Aradan 10 yıldan fazla zaman geçti. Gene elime geçti bu kitap. Ve okumak için büyük bir heves duydum. Hiçbir şey hatırlamadığımı farkettim çünkü.

O yaşlarda okuduğumda keyfine varamamış, hatta hiç de birşey anlamamıştım. Şimdiyse çok keyif alarak okudum. Edebi bir eser okuduğunu hissettim buram buram. Dili ve üslubu çok etkileyici idi.

Gelelim konusuna. Evet minyatür ile ilgili. ( Çocukluğuma selam çaktım) Daha doğrusu nakışla ilgili.

Osmanlı zamanında, bir nakkaşhanede esrarengiz bir ölüm gerçekleşir. Bu ölümün, padişahın yapılmasını istediği çok gizli bir kitap ile ilgisi olabileceği düşünülür. Teyzesinin kızı Şeküre'ye aşık olduğu için küçük yaşlarda evi terkeden Kara, on yıl sonra geri döner ve bu cinayeti araştırmaya koyulur. Bu arada Şeküre, savaşa giden kocasını bekleyen iki çocuk sahibi bir anne olmuştur. Kara, bunca yıl geçmesine rağmen Şeküre'yi unutmadığını farkeder.

Bu konu etrafında nakış sanatının nasıl birşey olduğu, hem canlı hem cansız varlıkların dilinden anlatılıyor.Bu romanda herşey, herkes dile geliyor.

4 yorum:

  1. ben de iki defa okudum kitabı ikisinde de farklı tadlar aldım.. gerçekten okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  2. peki kitabın ismi neden Benim adım kırmızı kitapta geçiyor mu bu?

    YanıtlaSil
  3. Kitapta renkler, hayvanlar, cisimler pek çok şey dile geliyor. ''Kırmızı'' da bunlardan biri. Arada Kırmızı'dan okuyoruz kitabı. Kitabın adı da buradan geliyor.

    YanıtlaSil
  4. iyi bir okursunuz. takipteyiz.

    YanıtlaSil