31 Aralık 2011 Cumartesi

KİNYAS VE KAYRA




KİNYAS VE KAYRA


Yazarı: Hakan Günday

Yayınevi: Doğan Kitap


Televizyondaki programlar için akıllı işaretler var ya. Bence bunlardan kitaplarda da olmalı. Bu kitabın üzerinde '' + 18 '' ve '' olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar'' ibaresi olmalı mesela.

Kinyas ve Kayra iki arkadaş. Bu ikisi hayattan, yaşamaktan bıkmış, niye varız, niye yaşıyoruz sorularının cevaplarını bulamamış, vurmuşlar kendilerini Afrika'ya. Boktan bir hayat yaşamaya başlamışlar burada. Rezillik diz boyu.

Hayatları berbat ama kitabın dili şahane. Güzel cümlelerin altını çize çize okumayı sevenler için bir hazine adeta. Her cümlenin içi dolu çünkü. Edebi bir derinliği var kitabın. Ha konusu bana çok uzak o ayrı. Kinyas ve Kayra'nın ruhi bunalımına, ergen bunalımından öte bir anlam yüklemiyorum. Çok tırtlar. Modern insan çıkmazı değil, bildiğin şımarıklık bunlarınki. Ama kitap güzel.

Hakan Günday'ın ilk olarak '' AZ '' adlı kitabını okumuştum. Adamın ilk önce son kitabını okumuşum meğer. Kinyas ve Kayra ilk kitabıymış. AZ, olay silsilesi olarak daha hareketliydi. Kinyas ve Kayra'da ise vermiş edebiyatı, vermiş bunalımı.

Kan, şiddet, ahlaksızlık...O yüzden + 18 ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar.
Sadece yetişkinler okusun.

2 yorum:

  1. En'lerim arasındaki kitaplardan biridir Kinyas ve Kayra. Hayal ile gerçeğin böylesine başarılı bir şekilde yoğrulduğu kitaplar nadirdir. Hakan Günday bunu çok iyi başarmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı tekrar okudum. Yakında yazacağım bloğa. Aradan 4 yıl geçtikten sonra okuyunca daha başka hisler uyandırıyor.

      Sil