16 Kasım 2011 Çarşamba

AZ


AZ

Yazarı: Hakan Günday

Yayınevi: Doğan Kitap

Basım Yılı: 1. Baskı Nisan 2011

Sayfa Sayısı: 355



Derda...

Daha 11 yaşında evlendirilen ve başına gelmedik kalmayan zavallı kız...Boktan bir yaşama sürüklenir yavrucak. Bu noktada ''Requiem For A Dream'' (Bir Rüya İçin Ağıt) filmini aklıma getirdi bu yaşam. Benzer bir çukura düşme hali. Fena. Çok ağır. Hatta ağzıma sıçtı bu bölüm. O kadar fena.

Derda...

Mezarlıklarda ekmek parası kazanmaya çalışan, okuma yazmayı çok geç öğrenen, Oğuz Atay sevdalısı çocuk. Bu kısım da Oğuz Atay'ın ''Tutunamayanlar''ına Övgü niteliğinde. Tutunamayanlar'ı Bitiremeyenler'den biri olduğum için tekrar bu kitabı okuma girişiminde bulunma isteğim arttı.

İşte bu iki Derda'nın hayatı kesişiyor. Hem de nasıl. Hem de ne zaman.

Tesadüfler silsilesi içinde başı dönüyor insanın bu kitabı okurken. Bir solukta da okudum zaten. Ne zaman elime aldım da ne zaman bitti hiç farketmedim. Su gibi aktı gitti. Ama kötüydü. Kitap değil, hayat kötü. Bazıları için çok da acımasız.

Kitabın adına gelince;

''Seni az tanıyorum. Az. Sen de fark ettin mi? Az dediğin, küçücük bir kelime. Sadece A ve Z. Sadece iki harf. Ama aralarında kocaman bir alfabe var. O alfabeyle yazılmış onbinlerce kelime ve yüzbinlerce cümle var. Söylemek isteyip de yazamadığımız sözler bile o iki harfin arasında. Biri başlangıç, diğeri son. Ama sanki birbirleri için yaratılmışlar. Yan yana gelip de birlikte okunmak için. Aralarındaki her şeyi teker teker aşıp birbirlerine kavuşmuşlar gibiler. Senin ve benim gibi.''

1 yorum:

  1. kitabın arka kapak yazısı son derce güzel ve etkileyici.. ben de bir solukta okudum romanı.. ancak çok fazla küfür barındırması ve yok artık dedirten tesadüfler de beni rahatsız etmedi değil.. ben erkek derdayı daha çok sevdim sanırım.. bir de derdanın okulunda bayan öğretmeni taciz eden idareci, para için küçücük kızını satan derdanın annesi, derdanın kocası,derdanın sevgilisi içimde nefret uyandıran karakterler oldu..

    YanıtlaSil