TÜRKİYE'NİN ASKERSİZ İŞGALİ: GÜMRÜK BİRLİĞİ
Yazarı: Erol Manisalı
Yayınevi: Truva Yayınları
Basım Yılı: Eylül 2006
Erol Manisalı'nın Hayatım Avrupa serisinin 3.kitabı
Kitap, adından da anlaşıldığı gibi Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girişini (ya da Gümrük Birliği'nin Türkiye'ye girişi de diyebiliriz) anlatıyor.
Toplamda 239 sayfa olan kitap, aslında 10 sayfaya sığacak şeyleri tekrar tekrar yazıyor.
6 Mart 1995'te Gümrük Birliği'ne girişimiz öncesi ve sonrası başta Erol Manisalı olmak üzere bilim insanlarının olaya bakışı ve kesinlikle böyle bir yükümlülük altına girmememiz gerektiği konusunda adeta avazları çıkarcasına haykırışı anlatılıyor kitapta ama tabi her zaman olduğu gibi bu ülkede bir devlet yetkilisinin asla dikkate almayacağı kişilerin başında bilim adamı geliyor.
Kitap sürekli aynı şeyleri tekrar ettiğinden, Erol Manisalı'nın argümanlarını anlamamak imkansız hale geliyor.
Bu olayların yaşandığı yıllarda henüz okuma yazmayı yeni yeni öğrenen bir ilkokul öğrencisi olduğumdan ancak aradan yıllar geçtikten sonra kopan vaveylayı anlayabiliyorum. Anladığım kadarıyla da olay kabaca şu:
Tansu Çiller 'in başbakan olduğu dönem. Türkiye, Gümrük Birliği'ne girmek istiyor. Ancak Avrupa Birliği üyesi bir ülke olan Yunanistan buna karşı çıkıyor. Türkiye, Yunanistan!ın vetosunu kaldırması için Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik konusunda görüşmesine müsaade ediyor. Müsaade ediyor diyorum çünkü Kıbrıs'ı kuran antlaşmaya göre Türkiye ve Yunanistan'ın üye olmadığı bir kuruma Kıbrıs da giremez. Girebilmesi için Türkiye'nin izni gerekir. İşte Türkiye bu izni verme karşılığında Yunanistan'ın vetosunu kaldırarak Gümrük Birliği'ne girmeyi planlıyor.Fakat Erol Manisalı ve dahi pek çok uzmana göre bütün bunlar zaten daha önce kurgulanmış bir senaryonun parçası. Yunanistan vetosu, Kıbrıs'ın AB'ye alınması için tasarlanmış bir kurmaca.Gümrük Birliği, AB'den bağımsız ayrı bir kurum değil. Normal süreç önce AB'ye tam üye olup sonra onun ticari bir dalı olan Gümrük Birliği'ne dahil olmak iken Türkiye hiçbir yetkiye sahip olmadan önce kendini Gümrük Birliği'nin ticari yükümlülükleri altına sokuyor, sonra da AB'ye tam üye olma hayali kuruyor.
15 yıl geçti.hala hayal kuruyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder