CEVDET BEY VE OĞULLARI
Yazarı: Orhan Pamuk
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Yılı: 1.Baskı 1982, 22.Baskı 2008
Sayfa Sayısı: 610
Nişantaşı’lı bir ailenin üç kuşağını anlatan , bir çırpıda okunup bitiveren enfes bir roman.
Kitapta bölümler arasındaki geçişler çok keskin.Önce çevredeki tek Müslüman tüccar olmanın yalnızlığını yaşayan Cevdet Bey’in kız isteme gerginliğini ve hayalindeki sıcak ve mutlu yuvayı kurma heyecanını okuyoruz.Bu gerginliğin biraz daha süreceğini, Cevdet Bey’in geleceğe dair hayallerini okumaya devam edeceğimizi sanırken ikinci bölümde Cevdet Bey’in çoktan evlendiğini, çoluk çocuğa hatta torun torbaya karıştığını öğreniyoruz. Bu bölümle beraber de Cevdet Bey’in oğulları Osman ve Refik ile Refik’in arkadaşları Ömer ve Muhittin’in hayatlarına konuk oluyoruz.
Osman, baba mesleğini başarılı bir şekilde sürdürür. Tüccarlıkta ilerler, işletmeyi genişletir. Yaşlanan Cevdet Bey’in yerini alır yavaş yavaş.
Refik de baba mesleğiyle başlar iş yaşamına ancak zihni bambaşka şeylerle meşguldür. Hayatının amacını sorgular hep. Kendini işe yaramaz hisseder, işe yaramak için ne yapacağını bilemez. Memlekette seyahatler yapar, köylülerin sefil halini görüp çeşitli tasarılar oluşturur. Ancak hiçbir şekilde tatmin olmaz.
Refik’in okuldan arkadaşları Ömer ve Muhittin de ayrı dünyalardadır.
Ömer herkesin kendisine saygı duymasını, hatta korkmasını, herkesten farklı bir hayat kurmayı, bir ‘’rastignat’’ (fatih) olmayı isteyen biridir. Bu amacına nispeten de ulaşır. Çok para kazanır kazanmasına ancak aile kurma, sevme konularında başarısızdır.
Muhittin herkesi küçük gören, zekasına aşık bir şairdir. Şiirleriyle istediği başarıyı yakalayamayınca hayata küser. Aslında hayata hep küskündür ki.
İkinci bölümün sonunda Refik’in bir çocuğu daha olur. Onun hayatı kendisine benzemesin, kendisi gibi topluma yabancılık, dışlanmışlık hissetmesin, herkes gibi olsun diye adını ‘’Ahmet’’ koyar.
Refik, Ömer ve Muhittin hakkında daha okuyacağımız şeyler olduğunu sanırken üçüncü bölümde bir bakmışız ki Ahmet büyümüş koca adam olmuş. Yalnız ne var ki O da babasının zihnini bulandıran iç çekişmelerden nasibini almış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder