18 Mart 2024 Pazartesi

DERZ

 

DERZ

İki Roman Arası Öyküler

Hakan Günday

2023

Doğan Kitap

1.Baskı-Eylül 2023

204 sayfa

Hakan Günday’ın başta OT dergisinde olmak üzere çeşitli mecralarda yayımlanmış hikaye ve kısa yazıları yer alıyor. Romanlarından tanışık olduğum karanlık tarz buradaki yazılarda da mevcut. Kimisini ilginç buldum kimisini eh işte.

 İşte o yazılar:


İLK
Islahevinde çocuklar öğretmene şantaj yapıyorlar. Öğretmen, çocuklardan birinden dışarıdaki birini öldürmesini istemiş. Bu bilgiyi saklamak karşılığında çocuklar öğretmenden dışarıda kar topu oynamaya izin vermesini istiyorlar. Ya kar topu oynamamıza izin verirsin ya da birini öldürttüğünü söyleriz.

REYON

Kadın ve adam iletişim sorunu yaşıyorlar. Kadın bu sorunu aşmak için adamın kişisel gelişim kitabı okumasını istiyor. Kadının çok sevdiği bir kişisel gelişim kitabı var. Onu tavsiye ediyor.  Ama sonra anlıyoruz ki o kitap aslında yanlışlıkla kişisel gelişim reyonuna girmiş, aslında tarih kitabıymış.

İMPARATORLUK ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DİKKATİNE
Vatandaşın biri kendisinin bir insan değil ülke için bir hammadde olduğunu düşünüyor. Bu aydınlanmayı yaşayıp yetkililere bu durumunu anlatan bir mektup yazıyor. 
(Bu arada başlıkta "...Müdürlüğü'ne" diye kesme işareti ile ayrılmış ama ayrılmaması lazım. Çünkü TDK'ya göre kurum, kuruluş, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz.  

GİRİŞ-GELİŞME-ÇIKIŞ
Bilgisayar oyunu oynamaya kendini fazla kaptırmış bir beyaz yakalı çalışan,  bilgisayarda  daha önce oynadığı oyunlarda öldürdüğü adam ve kadınları karşısında görmeye başlıyor, "ilahi dijital adalet" diyor buna. Biri de kendisini bilgisayar oyunundaki gibi takip edip öldürsün istiyor.

GASP
Haylaz bir çocuk, Amerika’daki bir hapishanede bulunan bir mahkumla mektup arkadaşlığı yapıyor. Ona annesinin fotoğraflarını kendisininmiş gibi gönderip adını da Melisa olarak tanıtıyor, bu bilgilerle aşk mektupları yazıyor. Adam hapisten çıkıp Türkiye’ye geliyor. Kandırıldığını anlayınca çocuğun anne babasını öldürüyor. Yalnız yanlış anlaşılmayı öğrenen babanın madem buraya kadar geldin, çocuğuma İngilizce öğret istersen ücreti karşılığı, demesi yok mu?

DÜNYANIN İLK KLON DEVLET BAŞKANI VE İÇ BURKAN DRAMI
Yıllar önce bir toplumsal olayda sıkılan gaz nedeniyle olaya katılanlarda çeşitli etkiler görülmüş. Cilt renkleri değişmiş ve o olaydaki yaşlarına dönüp sonra da ölümsüz hale geleceklermiş. Bunu duyan devlet başkanı da o gazı içine çekiyor ölümsüz olmak için ama onda bir etki yaratmıyor. Çünkü adam klonmuş.

DEFA
Dokuz yaşındaki İsa'nın kısa hikayesi. Annesini öldürüyor ve daha bir sürü kişiyi.

CİHAZ
Adamı arıyorlar, babanız öldü diye haber veriyorlar. Adam, babasıyla otuz yıldır görüşmüyormuş, kendisini terk eden babayı niye görsün? Umursamıyor babasının ölüm haberini ama önemli bir detay var. Babasının içine yerleştirilen kameralı kapsülle görülmüş ki adamın içinde cennet gibi görüntüler var. Doktorlar, oğlunun da içine bakmak istiyorlar belki onda da vardır diye. Oğlan inanmıyor, alet bozuktur diyor. 

LİSAN-I MÜNASİP
Öğrendiği yabancı dilde kitaplar okuyan çocuk, bazı devlet adamlarının yolsuzluk yaptığını öğreniyor. Aralarında babası da var. Hepsinin huzurunu kaçırıyor çocuk. Sonra da çocuğun huzurunu kaçırıyorlar.

MADDİ HALLER CETVELİ
Maddenin düşünce hali, aşk hali, rüya hali... vb bir liste yapmış yazar.

FORTUNA

Yıllar sonra kızını ilk defa görmeye giden bir babanın heyecanı anlatılıyor. Ama baba heyecandan konuşamıyor kızının karşısında.

SONRA
Bir Ermeni ve bir Türk çırak var. Arkadaşlar. Ermeni olan yurt dışından gelen bir mektupta Ermeni soykırımından bahsedildiğini okuyor. İlk defa öğreniyor bunu. Türk arkadaşına soruyor. Türk çırak da bu konuyu ilk defa duyuyor ve inanmıyor. Bunun gerçek olup olmadığını öğrenmek için araştırmaya koyuluyorlar, tam da o sırada Hrant Dink’in öldürüldüğü haberi geliyor.

MEKİK
Kasaba halkı aralarında para toplayıp çalışkan bir öğrenciyi okumaya yurt dışına gönderiyorlar. Ama çocuk kumarda tüm parasını kaybediyor ve bir daha ondan haber alınamıyor. Sonra kasabalılar başka bir çocuğu para toplayıp okumaya gönderiyorlar. Uzaya mekik fırlatır gibi yurt dışına çocuk gönderiyorlar. Bir gün belediye başkanı halktan para istiyor, lise yapmak için. Aramızda para toplayalım, lise yapalım, diyor. Bir vatandaş, öğrenmeni de mi aramızda toplayacağız, diye sorunca belediye başkanı sinirleniyor, kim onu soran, diyor. Yıllar önce okumaya gönderilen ve kendisinden haber alınamayan gençmiş soran.

UYKUDA BÜYÜMEK
Uykusunda mektup yazan insanlar ve varlıklar anlatılıyor. Tüm nefretlerini kusuyorlar mektuplarda ama mektupların sonunu mutlaka ailene selam ederim, hürmetler, saygılar diye bitiriyorlar.

SİYASET AKADEMİSİ 12.DÖNEM SÖZLÜ SINAVI
Siyasetçi olmak için sınava katılan gence Rene Megritte’in pipolu resmini gösterip burada pipo yok demesini istiyorlar. Genç diyemiyor, pipo var ama resim olarak var… deyip duruyor. Yalan söyleyemediği için siyasetçi olamayacağına karar veriliyor.

ERYTGROXYLON COCA

Kokain komasında ölen 22 yaşında bir delikanlı anlatılıyor. Son sözlerinde bir paketten ve paketi kırmızı gömlekli bir kıza verdiğinden bahsediyor.

09.32
Şehirle konuşan bir adam var burada. Diyalog çok sevimli ilerlemiyor. Adamın görevi bütün gün pencere başında şehri izlemek. Vatan borcuymuş bu. Adamın şehre bu kadar uzun bakınca intihar edesi geliyor.

CEHENNEMDE BİR GÜN
Hayatını cehennem olarak değerlendiren bir öğrencinin bir günü listelenmiş. Birilerini dövmek, tekmelemek, linç... Günü böyle.

COPLUM
Adamın gözünde cop çıkmış. Polis copu. Tıpçılar ilk kez görüyor bu durumu, anlamıyorlar. Gözünde tüm değerler normal gözüküyor. Nazardan olabilir, diyor hasta. Bir keresinde bir eylemde polis gözüne biber gazı attı diye gözünü kaybeden arkadaşıyla dalga geçmiş, ne işin var eylemde, polis bile bile biber gazı atar mı gözüne, kaşınmışsındır, demiş. Belki onun nazarı değmiştir diye düşünüyor.  Neticede tedavisi yokmuş. Bu şekilde yaşayacak.

DOĞMADAN ÖNCE MUTLAKA YAPILMASI GEREKEN 10 ŞEY
Ölmeden önce yapılması gereken 100 şeyleri listelemiş. Görülmesi gereken 10 yer, yenmesi gereken 10 yemek gibi

GEM
Uyku sorunu yaşayan ünlü bir kadın bir uyku merkezine yatıyor. Merkezde kadının hayranı olan bir çalışan onu izliyor. Ünlü kadın "Reyhan beni affet!" diye sayıklıyor uykusunda. Hayran çalışan, kadına "Ben Reyhan seni affettim." diyor kadın rahatlasın diye. Kadın uyandığında Reyhan’ın öldüğünü hatırlıyor.

KALDIRIM MAHKUMU
Sokakta yaşlı ve fakir bir amca intihar etmek için bir kamyonun önüne atlamaya hazırlananıyor. Yapamıyor. Onu gören çocuk yardım etmek istiyor, annesi izin vermiyor. "Ona bakma o cezalı. Siz sınıf başkanı seçiyorsunuz ya, o başkanın size kötü davrandığını ve bir daha seçim yapılmasına izin vermediğini düşün. Bu adam da öyle yaptı. Sonra sınıf ona isyan etti, seni artık istemiyoruz dedi. Onu yargıladılar ve ceza olarak kötü davrandığı insanların arasına koydular." diyor. 

MAHŞERİN DÖRT ATLISINDAN BİRİ OLAN ÖLÜMÜN ATINI ÇALIP KAÇAN İKİ DELİNİN SON SÖZLERİ
İki hırsız bir at çalıyorlar. Atın alnına boynuz yapıştırıp unicorn diye satmak istiyorlar. At ışınlanırcasına hareket ediyor. Sonra atın gerçek sahibi geliyor. Sahibi ölüm imiş. Hırsızlara 5 dakika zaman tanıyor canlarını almadan önce. Hırsızlar esniyor, esnerken ölen kimse olmaz diye, esneyerek ölümü oyalamaya çalışıyorlar.

TOPLUM İNŞASI VE MÜHENDİSLİĞİNDE BİR YALITIM MALZEMESİ OLARAK İNSAN ETİ KULLANIMINA İLİŞKİN KILAVUZ
İnsanları borçlandırın, itaatkar olmalarını sağlayın… gibi kapitalist tavsiyeler içeren bir anlatı

TRİYALOGLAR
Anne-baba-çocuk, ben,sen,biz,  cennet-cehennem-Araf... gibi üçlemelerin birkaç cümlelik diyalogları. Pardon triyalogları

ÜST DÜZEY YAZIŞMALAR
Köpekle insanlar arasında mektuplaşmalar. Köpek, insanların birbirlerini öldürmeleri nedeniyle oluşan kan kokusundan rahatsız. İnsanlar da köpeğin rahatsızlığını dile getirmesinden rahatsız. Köpek son mektubunda insanlara yanarak ölmeyi öneriyor. İnsanlar da kabul ediyor.

İSİMSİZ
Hiçbir dünyalı bu dünyaya dayanamaz ya da katlanamaz ya da yalan söyler ya da küfreder… ya da şu bu diye başlayıp ve dener ve yanılır ve yazar ve dayanır diye biten paragraf uzunluğunda tek bir cümle.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KÖTÜLÜĞÜN TEMEL ŞARTLARI
-Tek doğru bilgiye karşılık on yanlış bilgi yaymak.
-Ülkenin her bir yurttaşını dev bir çetenin üyesi yapmak
... gibi şartlar sıralanmış. Otorite sorgulayan ifadeler yer alıyor. 

HAVA
Savaştan ve katil olmaktan korkan biri ve gelecekten genel olarak korkan başka birinin iletişim çabası anlatılıyor öyküde. Sonunda bir bombayla havaya uçuyorlar.

BİR KİNYAS VE KAYRA ÖYKÜSÜ
Kinyas ve Kayra cünatet işlemeye karar veriyorlar. Kayra kolayca yapıyor. Felçli bir yaşlı adamı uykusunda yastıkla boğuyor. Kinyas da kendisini gasp eden bir adamı öldürüyor. Ama Kayra kadar rahat olamıyor. Peşinde olduklarından, yakalanacağından, tutuklanacağından, linç edileceğinden korkuyor.

ŞEY
Adam yirmi adamla birlikte bir kadına tecavüz etmek suçlamasıyla polis karşısında. Kadın fahişe, adam da kadınla anlaşmış ama onu otele götürmek yerine tekinsiz bir sokağa götürmüş, başka adamlar çağırıp kadına tecavüz etmiş. Niye? Çünkü başka türlü kalkmıyormuş.

AÇIKÇASI SENİ TAM OLARAK HATIRLAMIYORUM
20 yaşına mektup. Geleceği değil şimdi kim olduğunu anla ve hatırla... tavsiyeleri içeriyor.

ZERRE
Aynı kadına aşık iki adam, biri diğerini öldürmek üzereyken şehre bombalar yağıyor.

SAFKAN İNSAN
Adam birini öldürecek. Öldüreceği adamın hayatta olmasını diliyor. Hayatta kal ki öldüreyim, diye anlatıyor.

*

Görüldüğü üzere yazarın siyasi eleştirileri ve tecavüz ile cinayet fantezilerinden oluşan birtakım ömür törpüsü yazılar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder