30 Temmuz 2019 Salı

BEN DE SİZİN İÇİN ÜZGÜNÜM





BEN DE SİZİN İÇİN ÜZGÜNÜM

Kadri Gürsel

2018

Destek Yayınları

1. Baskı – Ekim 2018

320 sayfa


Gazeteci Kadri Gürsel, FETÖ’ye yardım suçlamasıyla Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonda tutuklanmıştı.

Aralık 2017’de, Silivri’den serbest bırakıldıktan sonra yazmaya başladığı kitapla ilgili olarak önsözde “tüm ülkeyi içine çeken genel kötü gidişatı” kişisel hikayesinin bağlamında anlatıyor.

*

2015’te Milliyet gazetesinin patronu Erdoğan Demirören, Kadri Gürsel’e seçimlere (7 Haziran 2015 Genel Seçimleri) kadar yazı yazmamasını, ama maaşını almaya devam etmesini (para karşılığı susmasını) teklif etmiş. Gürsel kabul etmemiş.

Bundan sonra olaylar gelişiyor, kovulma ve tutuklanma birbirini izliyor.

*

22 Temmuz 2015’te Milliyet’ten çıkartılıyor, attığı bir tivit gerekçe gösterilerek.

O günün sabahı attığı tivit:

“Yabancı liderlerin Türkiye’deki IŞİD terörünün bir numaralı sebebini oluşturan kişiyi arayıp Suruç için başsağlığı dilemeleri utanç verici.” Sf.69

Burada kast ettiğinin Recep Tayyip Erdoğan olmadığını anlatıyor.

Ama kovulacağını bilseydi bu tiviti atmazmış. Çünkü bu asli bir konu değil, tali bir konuymuş. Okurlarının ondan yorum beklediği bir mesele değilmiş, o yüzden tercih meselesiymiş ve yazmasa da olurmuş. Ama çok da dert etmiyor, çünkü o zaman kovmasalar başka zaman kovacaklardı diyor.

Bu tivit nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla şikayet ediliyor. Ancak savcı bunu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirip Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı veriyor.

*

Milliyet’ten sonra 2016 yılında Cumhuriyet’te yazmaya başlıyor. İlk yazısında şunu diyor:

“Bu ülkenin şimdiki zamanında işini ciddiye alan her gazeteci köşe yazarının eninde sonunda varacağı nokta, muhalif olmaktır.” Sf.98

Bence de. Görüyorum ve arttırıyorum. İşini ciddiye alan her avukat, hakim ve savcının da.

*

Daha sonra silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt adına faaliyette bulunmak suçu iddiasıyla Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonda Kadri Gürsel de tutuklanıyor. Sonradan ortaya çıkıyor ki gazeteciler hakkında FETÖ/PDY soruşturması başlatan savcı da (Murat İnam) FETÖ sanığı.

*

Kadri Gürsel, savcılık ifadesinde en çok “Bu köşe yazısını siz mi yazdınız? Bu yazıyı yazmanız için yabancı istihbarat örgütleri ve terör örgütlerinden tavsiye ve talimat aldınız mı?” sorusuna içerlemiş.

Soğukkanlı bir cevap vermiş buna, ama sonradan geriye baktığında keşke daha agresif bir cevap verseydim diyormuş. Ama o zaman için sakin olmaya şartlandırmış kendisini. Bence de makul davranış bu.

Bahsi geçen köşe yazısı da darbe teşebbüsünden üç gün önce 12 Temmuz 2016’da yayınlanan “Erdoğan Babamız Olmak İstiyor” başlıklı yazısı.


Erdoğan’ın sigara karşıtlığının vardığı boyuttan, reşit insanlara çocuk gibi muamele etmesinden dem vurarak Erdoğan’ın otoriter baba figürü canlandırmaya çalıştığından bahsediyor.

*

11 ay tutuklu kalıyor Kadri Gürsel.

Hapisteyken, daha önce hayatın koşturmacasında ihmal ettiği romanları okumuş. Örneğin: Orhan Pamuk’un Kar adlı romanı.


Epey beğenmiş bu kitabı, uzun uzun kitap hakkında yorum yapıyor, günümüzdeki benzerliklerini anlatıyor.

*

Gazeteci Cem Küçük, Kadri Gürsel’e takmıştı bir ara. Pardon “gazeteci” dedim ama Kadri Gürsel onun “tetikçi” olduğunu, gazeteci olabilecek donanımda olmadığını, hatta akıl sağlığı problemi olduğunu ve benzeri veriyor veriştiriyor.

*
Kadri Gürsel’e en çok sorulan soru neymiş biliyor musunuz?

“Nagehan Alçı’ya nasıl tahammül ettin?” J

(2013’te Kadri Gürsel, Altan Öymen, Nagehan Alçı ve Nazlı Ilıcak CNN Türk’te “Dört Bir Taraf” adlı bir tartışma programı yapıyordu.)

Tahammül edemiyormuş aslında. Hatta bu programa katılmadan önce programı izleyemiyormuş bile, Nagehan Alçı’ya katlanamadığından. Ama diyor ki:

“Nagehan Alçı’ya haftanın iki günü tahammül etmek, benim gibi muhalif olarak sınıflandırılmış bir gazetecinin, bu en çok izlenen tartışma programında görüşlerini paylaşabilmek için Türkiye şartlarında ödeyeceği manevi bedeldi.” Sf.47

Nagehan Alçı için:

“Kendisi bir siyasi satış önerisidir ve bu hali için anlaşmaya varılmıştır” diyor. Sf.48

Onu bir cisim gibi görürmüş.

“Karşımda otururken onu iktidarın cisimleşmiş hali olarak gördüm ve iktidar nasıl davranılmayı hak ediyorsa ona da öyle davrandım.” Sf.50

Bence programa sonradan dahil olan Abdülkadir Selvi, tahammülü daha zor bir insan. Mıymıymıymıymıyıy

*

Daha önce de hapse girmiş Kadri Gürsel. 18-22 yaş arasında hapisteymiş. Yine siyasi sebeplerden ötürü. Bu yüzden üniversite okuyamamış. 1985 tarihli YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre devlete karşı suç işlemiş olanların yüksek öğrenim görmesi yasak olduğu için.

*

Kadri Gürsel kendisine “Sizin için üzüldük” diyenlere “Ben de sizin için üzgünüm.” diye cevap veriyormuş. Malum otoriter gidişatın neticesinden herkes etkilendiği için.

Silivri'den tahliye olduktan sonra çekilen bu fotoğrafın hikayesi de yer alıyor kitapta.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder