6 Ekim 2012 Cumartesi

YÜZYILLIK YALNIZLIK



YÜZYILLIK YALNIZLIK

(Cien Anos de Soledad)

Yazarı: Gabriel Garcia Marquez

Türkçesi: Seçkin Selvi

Yayınevi: Can Yayınları

Basım Yılı: 1. Basım- 1984, 33. Basım- 2008

Sayfa Sayısı: 356


''Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım."

diyor yazar kitabın arkasında.

Deli bir sülalesi varmış yazarın. İnsan bu sülalenin yaptıklarını dinleye dinleye büyürse elbette bütün bunları kusmak ister. Yazar da bunu tam istediği gibi edebiyat aracılığıyla kusmuş. Çok da güzel yapmış. 

Olaylar ve kişilerin gerçekliği, olağandışı kısımları da yutmamızı sağlıyor. Domuz kuyruklu çocuklar doğması, yerden yükselip göğe karışmak falan hepsi gayet normal gibi geliyor. Olur ki öyle şeyler, çok normal. 

Gabriel Garcia Marquez'in okuduğum ilk kitabı bu. Başlarda bana biraz İhsan Oktay Anar havası verdi. Onun tarzı da böyle gibi. Ama sonra dağıldı o hava. 

Kitaba çok kaptırınca kendini o manyak sülalenin içinde buluyorsun. Dağlara taşlara. Böyle zırdeli insanların arasından çık, kitap yaz, Nobel Edebiyat Ödülü al. İşte dezavantajları avantaja dönüştürmek budur. 

1 yorum: