14 Ağustos 2011 Pazar

CUMHURİYET'İ ÇOK SEVMİŞTİM


CUMHURİYET'İ ÇOK SEVMİŞTİM

Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ''İç Savaş''ın Perde Arkası


Yazarı: Hasan Cemal


Yayınevi: Doğan Kitap


Basım Yılı: 13. Baskı - 2005


Sayfa Sayısı: 588




Hasan Cemal'e helal olsun. Ne de güzel yapmış gazetede yaşadıklarını anlatmakla. Bir tarih yatıyor kitapta. Bir devir. Koca bir dönem.


Cumhuriyet Gazetesi gibi geleneklerine bağlı, değişime kolay adapte olamayan bir gazetenin başına geçip önce teknolojik olarak gazete baskısını düzelten ,sonra da farklı görüşlerin yazarlarını aynı çatı altında toplamaya çalışan ,bunları yaparken de gazetenin sahibi Nadir Nadi ve eşi Berin Nadi ile uğraşan Hasan Cemal'in azmine hayran kaldım.

Bir de İlhan Selçuk faktörü var tabi. Zordur sabit fikirli insanlarla iletişim kurmak. İyi sabır varmış valla.

1 yorum:

  1. Güzel ve bilgi dolu bir kitap. Özellikle gazetecilik yapan ya da yapmayı düşünen gençler için yararlı olabileceğini düşünüyorum.

    Kitapta beni etkileyen bir nokta Karl Popper’dan alınan sözler olmuştu:

    "Düşün yetkinliğinin sırrı, eleştirme ruhudur., düşünsel bağımsızlıktır. Oysa bu durum, otoriteciliğin her çeşidi için aşılmazlığı ortaya çıkartacak güçlükler yaratır. Otoriteci, genellikle kendi etkisine uyanı, inananı, dinleyeni seçecektir. Böyle yapmakla da ikinci sınıf tipleri seçmiş olur. Hiçbir otorite, düşünce cesareti olanların, yani kendi otoritesine omuz silkmeye cüret edenlerin en değerli tipler olabileceklerini kabullenemez."

    ve

    "Her şeyi bilen kraldan daha kötüsü yoktur denir. Hele bir de böyleleri, bildiklerini başkalarına tek doğruymuş gibi kabul ettirmeye kalkışırlarsa, kendileri gibi düşünmeyenleri düşman gibi bellerlerse, bundan daha büyük bir talihsizlik olamaz, özgür düşünce ve demokrasi adına."

    YanıtlaSil