12 Ağustos 2011 Cuma

ARABA SEVDASI


ARABA SEVDASI

Yazarı: Recaizade Mahmut Ekrem


Sayfa Sayısı: 262



Yemin ediyorum, çok komik bir kitap bu. Bak şimdi:


Sonradan görme ve özenti Bihruz Bey, Çamlıca tepelerinde gezerken Periveş adlı sarışın hanımı görür ve görür görmez ona vurulur. Periveş, vurdumduymaz, erkeklere kuyruk sallayan, kısacası kötü bir kızdır. Muhallebi çocuğu, hanım evladı Bihruz Bey, bu hanımın yanına giderek onun adını öğrenir, sonra da onu aklından çıkaramaz.


Eve gidince bir mektup yazar ona. Yazdığı aşk mektubunda yabancı kelimeler de kullanır etkili olsun diye. Hatta anlamını bile bilmediği kelimeler. Öyle ki onun gibi sarışın bir kadına ''siyehçerde'' der mektubunda. Anlamının sarışın demek olduğunu sanır, fakat daha sonra bunun esmer demek olduğunu öğrenir.


Periveş Hanım'ı mesire yerinde görür görmez mektubunu ona verir. Bunun cevabını bekler günlerce. Ama Periveş Hanım ortalarda gözükmez.


Bihruz Bey'in yalancının önde gideni arkadaşı Keşfi Bey, Bihruz Bey'e Periveş'in öldüğünü söyler. Bihruz Bey yıkılır, üzüntüden kahrolur, çöker.


Birgün vapurda Periveş'i gördüğünü sanır. Keşfi Beye'e anlatır bunu. Keşfi bey bir yalan daha söyler: ''O gördüğün onun kız kardeşi.''


Bihruz Bey, Periveş'in mezarını öğrenmek ister. Mezarında ağlamak, mektubunda ona esmer dediği için af dilemek ister.


Günler günleri, aylar ayları kovalar. Bihruz Bey, Periveş'in acısını kalbine gömmüştür yavaş yavaş.
Birgün yolda giderken Periveş'i, ama tabi ona göre onun kız kardeşini görür. Utana sıkıla onun yanına giderek, kızkardeşinin mezarını sorar. Periveş tabi kıs kıs güler: ''Benim kız kardeşim yok, bahsettiğin ve öldüğünü sandığın kız benim.''

Bihruz hafif kafayı yer. Gelen arabayla oradan uzaklaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder